Újabb tudós olvas be a Debreceni Egyetem rektorának Putyin kitüntetése miatt

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 15.

Kis-Magyarország

És amennyire csak tud, le is lép.

Az MTA doktora, Váradi András levelét hozta le friss számában az Élet és Irodalom. Váradi, akárcsak Vajda Mihály, szintén rossz néven vette, hogy a Debreceni Egyetem kitüntette Putyin elnököt. Ezért írt az egyetem rektorának.

„Mindig van egy utolsó csepp a pohárban. Természetesen arról a »pohárról« van szó, amelybe az Ön egyetemének Szenátusa (90 százalékos többséggel) nem tiszta vizet, hanem a Civis Honoris Causa cím Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnöknek való adományozását töltötte. Erről sokakkal együtt nekem is lesújtó a véleményem” – kezdődik a levél.

Ezután Váradi kitér arra, hogy az egyetem szerinte méltatlanul bánt a korábban tiltakozó Vajda Mihállyal, miután kommentálták a filozófus nyilatkozatát. Majd Váradi így folytatja: „erős szakmai és baráti szálak fűznek a Debreceni Egyetemhez. Az Orvostudományi Doktori Iskola rendszeresen kér fel az onnan kikerülő, általában igen magas színvonalú PhD-dolgozatok bírálatára, a doktoranduszok szigorlati vizsgáztatására. (…) Legnagyobb fájdalommal ezt a kapcsolatot kénytelen vagyok megszakítani addig, amíg a fenti gyalázatos döntést az Egyetem vissza nem vonja. Egészen biztos vagyok abban, hogy debreceni barátaim megértik elhatározásomat.” Váradi megemlíti, hogy Putyin kitüntetése még hátrányos is lehet az egyetem számára. „Én most azokra a tehetséges, frissen doktorált, illetve doktoráló ifjú tudósokra gondolok, akik a világ kiemelkedő kutatóintézeteibe kívánnak néhány éves posztdoktori ösztöndíjat megpályázni. »Hm, ez az ifjú kutató arról az egyetemről jönne, ott szerzett PhD-t, ahol Putyint díszpolgárrá fogadták…, talán válasszunk egy másikat egy nem kompromittálódott egyetemről.«

Neked ajánljuk