A Fidesz nem szavazta meg, hogy különbíróság vizsgálja az oroszok háborús bűneit

  • narancs.hu
  • 2023. január 20.

Külpol

Persze nélkülük is megvolt az elsöprő többség.

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásban követelik, hogy az orosz politikai és katonai vezetést vonják felelősségre az Ukrajnában elkövetett háborús bűntettekért. Az EP felszólítja a tagállamokat, hogy támogassák egy különleges bíróság létrehozását e célból – írja az Euronews. A lap úgy tudja, a Bucsában, Irpinben és számos más ukrán városban elkövetett háborús brutalitás kivizsgálására létrehozandó különbíróságot a Fidesz EP képviselői nem szavazták meg .A  bolgár szocialisták és más radikális jobboldali tagok nemmel szavaztak. Végül 472 igen, 19 nem és 33 tartózkodás mellett így is elfogadták a javaslatot.

„A Fidesz EP-képviselői tehát szavakban a béke pártján és az Európai Unió egysége mellett állnak. Tettekben azonban Putyin és oligarchái mellett állnak, az Európai Unió egységét pedig rendszeresen, legtöbbször sunyin kikezdik” – kommentálta Ujhelyi István szocialista EP képviselő.

Az Európai Bizottság terve egy „nemzetközi ügyészség” létrehozása lenne, ami Oroszországban és Fehéroroszországban is vizsgálhatja a háborús bűncselekményekre utaló nyomokat. 2022 végi adatok szerint Ukrajna több mint 58 ezer potenciális orosz háborús bűncselekmény – gyilkosságok, emberrablások, válogatás nélküli bombázások és szexuális támadások – ügyében folytat vizsgálatot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk