A gazda látogatása – Putyin Budapesten

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 18., 09:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A transzatlanti kapcsolatok helyett az eurázsiai kapcsolatokat helyezi előtérbe a magyar kormány – ez a Putyin-vizit legfontosabb tanulsága.

A jelek szerint Orbán Viktor nem írt alá hosszú távú gázszerződést Moszkvával, de megegyezett Vlagyimir Putyinnal, hogy mégis lesz a Déli Áramlatnak alternatívája. Nem bolgár hídfőállással, hanem Törökországon, Görögországon, majd Macedónián és Szerbián keresztül érkezhet Magyarországra az orosz gáz, s megy tovább innen Ausztriába. A terv épp úgy nem illik a nyugati elképzelésekbe, mint a tilalmas Déli Áramlat, ugyanakkor tény: Orbán némi haladékot kapott, hogy színt valljon nyugati szövetségesei előtt.

 

A két vendég

 

Gondolom, sokaknak szemet szúrt az alapvető különbség Angela Merkel február 2-i vizitje és a mostani látogatás hangulata között. Akkor egy feszült, frusztrált Orbán képe köszönt vissza a képernyőkről, most egy vazallusi mivoltában megdicsőült, minden tekintetben elégedett Orbáné, aki eminens uradalmi gazdatisztként hordozta körbe urát a birtokon. A kép ismerős lehetett gyakorlatilag minden negyvenen túli magyarnak, különösen, amikor nem csak Oroszország fontosságáról, de egyenesen nélkülözhetetlenségéről beszélt, azaz arról a ráutaltságról, mely Európa fennmaradásának állítólagos záloga. Bár az elmúlt napokban Szijjártó Péter külügyminiszter naponta többször is elmondta: új fejezet nyílt a magyar-amerikai kapcsolatokban, a Putyin látogatáson mutatott orbáni produkció minden eleme arra utalt, hogy a transzatlanti kapcsolatok felváltása az eurázsiai kapcsolatokkal, a magyar kormány szempontjából megelőz minden prioritást.

 

Nem gáz

 

Az orosz elnök nem gázt jött eladni, bár nyilvánvalóan rá van utalva erre az üzletre. Magyar árut kívánt vásárolni, ezen volt a hangsúly, s ennek az árunak a neve: birodalmi befolyás. Az üdvözült mosoly, ami a két politikus közös sajtóértekezletén Putyin arcára kiült, különösen akkor, amikor Orbán az orosz nagyságról beszélt, azok számára persze semmit sem mondott, akik 1989 után látták meg a napvilágot, viszont nem hagyhatott kétséget azokban, akik 1989 nyarán még abban reménykedtek, hogy a nyugati liberalizmus végképp győzedelmeskedett a keleti kiszolgáltatottság felett.

false

Fotó: MTI-Koszticsák Szilárd

Putyin ki is élvezte a helyzetet; demonstrálhatta Budapesten, hogy ő írja a történelmet azzal, hogy ismét átírhatja azt. Elsőként is megkoszorúzta a kerepesi úti temetőben az „ellenforradalom” idején elesett szovjet katona sírját, annak a szellemiségnek a nevében, melyet az orosz elnök korábban ekként összegzett: „a 20. század legnagyobb tragédiája volt, hogy a Szovjetunió összeomlott”. Akárcsak Orbán számára, Putyinnak is a külpolitika mindössze saját belpolitikájának folytatása, de ez a tény magyarra lefordítva nem jelent mást, mint politikai igazodást az orosz érdekekhez. Amint 1956 esetében láttuk, immáron ideológiai szempontból is.

 

Minden sarkon rendőr

 

Putyin legutóbb 2006-ban – jóval az 58. orosz hadsereg grúziai vérengzéseit megelőzően, nem is beszélve Ukrajna megtámadása, a Krím annektálása előtt – járt Budapesten; akkor a Malév még létező, normál járatával érkezett. Most három gép szállította ide egész udvartartását, pont úgy, mint Brezsnyev, Hruscsov esetében évtizedekkel korábban. A magyarok s a világ egyfajta időutazásnak lehettek tanúi, egyben egy ceremóniának, melynek során szimbolikusan is megerősítést nyert az a vazallusi kötelék, melyből Magyarország egykor kiszabadult, de melyhez most vezetői – saját helyi hatalmuk garantálása végett – visszatértek. Nemzetközi kapcsolatokban példátlan módon Putyin megvárakoztatta Orbánt, repülőgépe egy órát késett, majd az „öt körülre” meghirdetett sajtóceremóniára mintegy három órás csúszással került sor. Megannyi apró jele annak a viszonynak, melyet a Fidesz kialakította maffia állam vonatkozásában már számosan elemeztek, de most nemzetközi dimenziókba helyezve is láthattuk működését. Ez a jövő orosz realitása: az idő is a főnökhöz, a maffiafőnökhöz igazodik.

És hogy az egyszerű budapesti polgár se érthesse félre a szituációt, már jó előre lezárták a fővárost, minden sarkon rendőr posztolt, ott is, amit az orosz elnöki konvoj messze elkerült. Az ablakokat Putyin elutaztáig zárva kellett tartani, a csatornafedelek lehegesztve várták a vendéget. Bájos, régi tapasztalatok. A nyolcvanak években az Európa Könyvkiadó felelős szerkesztőjeként a Kossuth tér egyik gyönyörű épületének legfelső emeletén dolgoztam. Ha jött egy-egy nyugati vezető, a kiadó munkatársai a hosszú balkonról szemlélték a fogadást, innen integettek idősebb George Bush 1990-es látogatása alkalmával is. Bár olykor valóban megjelent a titkosszolgálat s szigorúan megtiltotta, hogy kinyissák az ablakokat, de akkor mindenki azonnal tudta, hogy egy ócska diktátor jöhetett, valahonnan hátsó-Afrikából.

A Putyin körül pattogó Orbán most úgy kalauzolta körbe az orosz elnököt a parlamentben, ahogy Mészáros Lőrinc vezette körbe őt, amikor nemrég megnyitotta sertéstelepét. Ez ennek a látogatásnak az igazi üzenete a világ számára.

A szerző a DK külpolitikai kabinetvezetője

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 18., 09:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Liberalis
  2015. február 18., szerda 10:08
  Bár - szerintem - az írás helyesen értelmezi a történteket, a helyzet ennél jóval egyszerűbb. O. 2010-es hatalomra jutása óta keres olyan anyagi forrásokat, amelyeket ellenőrizetlenül tud felhasználni. Ezért volt Azerbajdzsán (kudarc), Közel-kelet (kudarc), és most Oroszország. Utóbbinál sikerült (nem váratlanul: MET, Paks II.). A pénz három fő célra kell: a hatalom megtartásához, a háttér hatalom finanszírozásához és a saját zseb megtöméséhez. Ezért - neki - nem nagy ár a szövetségesek és a haza elárulása. (Az Unió pénze jól jön az esetleges ellenőrizhető kiadásokhoz öntömjénezés keretében.) A probléma számunkra az, hogy a magyar állampolgárok népszavazással mondták ki, hogy a NATO-hoz és az Európai Unióhoz kívánnak csatlakozni. Ezt most egy ember vélt önös érdeke írja éppen felül. A következményeit pedig nagyon sokáig mindannyian viseljük. Ezt akarjuk?
 2. 2
  grrr
  2015. február 18., szerda 13:16
  Ha szabadna valami kivezető utat....nagyon hálás lennék!
 3. 3
  Liberalis
  2015. február 18., szerda 14:28
  A kivezető út megmutatásához vátesznek kellene lenni. Mindenesetre Gyurcsány egy 300 Ft-os vizitdíjba bukott bele (formailag). A mostani helyzet annál sokkal rosszabb, nem említhető egy lapon az akkorival. Persze akkor a választási bizottság normális volt, (hogy ne mondjam: paritásos), a főügyész nem egy Polt minőségű vazallus volt. A jogrendszer és a társadalmi rendszer foglyul ejtésének kidogozói biztosítják jelenleg a háttér hatalmat, ezeket ma eufemizmussal "Századvégnek" hívják, pedig csak az erkölcstelenség módozatait kutatják és az árulás módszereit dolgozzák ki. Persze ők az orbáni agit. prop. osztály is, csak őket most nem Lakatos Ernő vezeti. Szóval: nehéz. De belenyugodnunk abba, hogy ez változtathatatlan, nem kéne! Talán, ha együtt gondolkodnának azok akik ezt nem akarják tűrni...
 4. 4
  Liberalis
  2015. február 18., szerda 14:38
  Itt kimaradt a vizitdíj után, hogy O. 3 000 milliárdba sem. Elnézést.
 5. 5
  grrr
  2015. február 18., szerda 15:19
  Kedves Liberalis, Gyurcsány nem a vizitdíjba bukott bele, hanem a politikai tehetségtelenségébe a gyávaságába, a felelősségelhárítási mániájába.
  Gyurcsány a maszop nagy melléfogása volt, bár elég sokáig én is bíztam benne meg örültem, hogy van nekünk, ezek az érzemények még szoci szimpatizánsként burjánoztak bennem, bár nem sokáig és nem igazán intenzíven, de hát el akartam hinni, hogy a Gyurcsány az jó.
  Aztán már nem tudtam elhinni és nem is akartam.

  Most meg egy oligarchában reménykedem, ami azért elég bizarr.
  De nincsen senki és semmi akiben reménykedhetnék.
  Lajoskába csimpaszkodom mint utolsó szalmaszálba.
  Na, szépen vagyunk.
 6. 6
  grrr
  2015. február 18., szerda 15:22
  Ha egy politikai tehetséget, ha mutatnál, kedves Liberalis. Nagy érdeklődéssel fixíroznám.
 7. 7
  Liberalis
  2015. február 18., szerda 15:44
  Kedves grrr, valószínűleg Gyurcsányban sem fogunk egyetérteni, és nem is a szimpátia okán. Szerintem Gy.-nyal az történt, hogy megszerezte az MSZP támogatását, pártelnök, miniszterelnök lett Medgyessy, bukása után, majd nem abba az irányba lépett, amerre pártja "hatalmasságai" és az őstulkok menni szerettek volna. Ekkor kihátráltak mögüle bizonyos Puch László vezetésével. Erről szólt az őszödi beszéd. (Mellesleg csúnya árulás volt!)

  Mindazonáltal Gy. borzasztóan nagy hibát követett el, mikor Pásztor Albert jelöléséhez ragaszkodott Miskolcon. Ez még elnézhető lett volna neki, mindenki tévedhet, de az aktívistái inzultálták a tüntetésen megjelenő Gulyás Mártont, aki "baloldali megoldást" követelt Pásztorral szemben. És Gy.-nak ehhez máig sincs egy szava! Ez igazábol a megbocsáthatatlan.

  Én nem táplálok egyik oligarchával szemeben sem reményeket, egy oligarcha eleve erkölcstelen úton szerzi a pénzt, következésképpen erkölcstelen! Látod, már Simicska is hátrál, aki a Népszabadságban fenyegette az embereket, most pedig fut.

  Aki O.-t váltani tudja, nem ebből a körből fog érkezni, hanem egyszer lesz egy helyzet, ami mind a kül-, mind a belpolitika pillanata lesz egyszerre, és akkor fog érkezni egy ma még ismeretlen. Ha kibírjuk odáig...
 8. 8
  Liberalis
  2015. február 18., szerda 15:49
  Ja, persze és Gy., mint írtam formailag (!) igenis a vizitdíjba bukott bele. És úgy követte el ezt a marhaságot, hogy a népszavazás szerint következő év elejétől kellett volna eltörölnie, de ő ennek elébe ment és azonnal eltörölte: ilyen puha lett!
 9. 9
  Cyrano
  2015. február 18., szerda 17:08
  Kedves Liberális, néhány dolgot rosszul tud.

  Nem Gyurcsány jelölte Pásztor, a miskolci alapszervezet áll bele egy összefogásba (mszp, együttpm, helyi roma szervezet stb.), Gyurcsány csak rábólintott a helyi döntésre. (A francba így működik az a fene demokrácia, nem kézivezérléssel.) (Igen érdekes mozzanat, hogy ezért csak a dk-n verték el a port, a többi támogató mintha ott sem lett volna, igaz az együtt pm kilépett az összefogásból.)
  Azt állítom, ha akkor GyuFi azt mondja: na ezt ne, akkor viszont a mszp mászott volna rá, hogy íme a kerékkötő, akivel nem lehet együtt működni. Egyszóval nem volt jó megoldás.
  Mindezek ellenére GyuFi az évértékelőben magára vállalta a felelősséget és bocsánatot kért.

  Gulyás Márton: a mai napig nem tudjuk ki támadta meg, viszont egy valami egészen biztos: egy dk aktivista bordatörést szenvedett, amikor Gulyást védte. Amiből azért az következik, hogy Gulyás is agresszív volt, mert az aktivista csak akkor szenvedhetett bordatörést, ha egyik oldalról erősen nyomták, és a másik oldalról sem engedték hátrébb lépni. (Egyszerű fizika + anatómia)

  Mindettől függetlenül, ha Gulyás védi a demokráciát, nekem mindig az ifjú OrvBán hangja-habitusa köszön vissza. :(
 10. 10
  grrr
  2015. február 18., szerda 17:33
  Óh, irgalom atyja ne hagyj el!

  Jaj. Már megint a sztereotípiák, ugyanazok az ócska lemezek amelyek soha nem voltak igazak. Még fénykorukban sem.
  Ha Gyurcsány elvállalta az Maszop vezetését akkor jól is kellett volna csinálnia, beleértve az őstulkokat és egyéb legendáriumokat. Ha valaki valamit elvállal és azt a valamit jól is csinálja azt hívják tehetségnek, ez esetben politikai tehetségnek.
  Na, Gyurcsány ilyesmivel nem rendelkezett, ő már a köztársasági elnökválasztást elszúrta és a felelősséget haladéktalanul másra kente.
  Rövid leszek mert már rengetegszer leírtam:
  Pásztor Albert nem rasszista, nem volt, nem van, nem lesz.
  Gulyás Márton - ezt még nem írtam le, ez új - egy szenvelgő, tehetségtelen, nárcisztikus hülye.
  Vö, Vágó Gábor aki szintén. A tüntetések idióta szónokaival együtt akik nemkülönben.
  Általánosságban én sem szoktam oligarchában reménykedni, de most kivételt teszek, Lajoska az utolsó szalmaszál. Én tudok felejteni.

  "Aki O.-t váltani tudja, nem ebből a körből fog érkezni, hanem egyszer lesz egy helyzet, ami mind a kül-, mind a belpolitika pillanata lesz egyszerre, és akkor fog érkezni egy ma még ismeretlen. Ha kibírjuk odáig..."

  Ja. Leszáll az égi bárány, de nem ám egyedül, hanem hoz magával egy tehetséges és szimpatikus pártot amelyre a boldogtalan népek szavazni tudnak majd. Ezt a minden jel szerint transzcendens származású illetőt pedig - ezt a hülyeséget már olvastam - maga a helyzet fogja megszülni.

  Akkor már inkább a Lajoska.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs