A lengyeleknek és a cseheknek nem tetszik az Európai Bizottság új kibocsátáscsökkentési terve

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 16.

Külpol

Aggódnak, hogy nem tudják teljesíteni.

Csehország nem tudja teljesíteni az Európai Bizottság új elvárását, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását (az 1990-es szinthez képest) - jelentette ki Karel Havlícek cseh kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

Az elvárást szerdán fogalmazta meg Ursula von de Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében. A 2015-ben Párizsban aláírt klímaegyezményben a tagállamok 40 százalékos csökkentésre vállaltak kötelezettséget. Ursula von de Leyen szerint ezt kellene 55 százalékra emelni.

"Csehország számára az Európai Bizottság elvárása irreális. Csehország ezt csak később tudja teljesíteni, amennyiben meg akarja tartani energetikai önállóságát, nem akarja tönkretenni iparát" - vélekedett Karel Havlícek.

"Értjük az Európai Unió környezetvédelmi ambícióit, de a leglényegesebb az, milyen hatással lesz mindez az egyes államokra. Mindegyiknek más az ipari, energetikai és közlekedési struktúrája. A vízió nem lehet puszta ideológia vagy elvárás, konkrét és reális intézkedéseken kellene alapulnia" - fejtette ki Havlícek.

Von der Leyen javaslatát a lengyel klímavédelmi tárca is aggasztónak nevezte.

A nyilatkozatban azzal érveltek, hogy az új kibocsátáscsökkentési célkitűzés nyomán a tagállamok között egyenletlenül oszlanának meg a terhek, jobban sújtanák a magasabb kibocsátásokat jegyző országokat, köztük Lengyelországot.

Varsó szerint az EB-elnök javaslatának lehetséges hatásait alaposan elemezni kell, ebben a vonatkozásban kulcsfontosságú lesz az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban folytatandó vita.

Figyelmébe ajánljuk