A leváltott katalán elnök nem hagyja annyiban, jöhet a demokratikus ellenállás

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 28., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Továbbra is forró a helyzet Spanyolországban.

„Demokratikus ellenállásra” szólított fel Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján. „Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki Puigdemont, hozzátéve, hogy a Katalóniában bejelentett spanyol kormányzati döntések ellentétesek az állampolgárok szavazóurnáknál kinyilvánított akaratával.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Fotó: Manu Fernandez/MTI/AP

A katalán politikus előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot. „Világos számunkra, hogy az elért eredmények megvédésének legjobb módja a demokratikus ellenállás a 155-ös cikk alkalmazásával szemben” – fogalmazott, és türelemre, kitartásra, erőszakmentességre, a béke megőrzésére szólított fel.

Kérte, hogy tartsák tiszteletben azoknak a katalánoknak a tiltakozásait, akik nem értenek egyet a katalán parlament „többségének döntésével”.

Elindult a tisztogatás

Közben Madridban a spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét. A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a spanyol kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.

Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint várhatóan mintegy 150 magas beosztású katalán kormányzati tisztségviselő menesztését vonja maga után a spanyol kormány intézkedéssorozata.

Ezt kicsit benézték a katalánok: az európai államok nem állnak melléjük

Respublika van, csak éppen támogatás nincs. Több európai állam támogatásáról biztosította pénteken a spanyol kormányt, amely arra készül, hogy az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva menessze a barcelonai kormányt, és átvegye a közvetlen irányítást Katalóniában. Miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, az Európai Unió több vezetője is sietett leszögezni, hogy kizárólag Spanyolországot tekintik tárgyalópartnerüknek – írja az MTI.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 28., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 22
  tiszapolgári
  2017. október 29., 15:07
  Kovacs

  Dehogy fölösleges! Engem az tesz bizakodóvá, hogy a rendőrterror ellenére sem lehetett bosszúról olvasni, nincsenek olyan hírek, hogy Molotov-koktélokat dobtak volna a laktanyákra, vagy hogy úttorlaszokat emeltek volna. Folyamatosan tüntet mindkét oldal, de nincsenek esernyőkkel való hadonászások, meg kék zacskóval való verekedések.
 2. 21
  Kovacs
  2017. október 29., 14:54
  19: Ha már így "mentegeted"magad, akkor a 20-as bejegyzésem fölösleges. Tehát törölve.
 3. 20
  tiszapolgári
  2017. október 29., 14:50
  Kovacs

  Igen, egészen BIZTOSAN!
 4. 19
  Kovacs
  2017. október 29., 14:48
  17: tiszapolgárinak VAN igaza jelenleg (legyen a jövőben is esetleg?). A naprafriss közvéleménykutatás szerint a spanyol rendőrség brutalitása ellenére a szeparatisták vannak kisebbségben. Vagyis a józan többség nem akar fölösleges konfliktusokat. (Ha a Madrid-Barcelona meccs a szavazás napjára esik, a Puigdemont pártja valószínűleg be se jut a parlamentbe vagy alig)
 5. 18
  tiszapolgári
  2017. október 29., 14:47
  yoyo

  Most vettem észre, hogy háromszor is azt írtam, hogy BIZTOSAN, meg BIZTOS VAGYOK BENNE, ebből egy jó pszichológus rögtön megállapítaná, hogy be vagyok tojva.

  Semmi sem biztos, csak a halál, és hogy néha elmaradnak a meccsek.
 6. 17
  rworse
  2017. október 29., 14:31
  tiszapolgári, 9
  "...az összes állam jelezte, hogy nem ismerné el az önálló Katalón Köztársaságot, csak a magyar kormány hallgat nagyokat, gondolom, így akarnak üzenni a székelyföldieknek, hogy kire is kell majd szavazniuk."

  A magyar kormány az elején egyszer elszólta magát, azt mondta, hogy spanyol(!) belügynek tekinti a katalán ügyet. Azóta hallgatnak.

 7. 16
  yoyo
  2017. október 29., 14:22
  tiszapolgári,
  egyrészt legyen igazad, én is bízom benne, de a hirtelen, eksztatikusan feltörő indulatok aligha jósolhatók meg előre.

 8. 15
  tiszapolgári
  2017. október 29., 14:10
  14

  A futball Spanyolországban valódi nemzeti ügy (akárcsak Olaszországban vagy Brazíliában, és nem olyan pislákoló, mesterségesen élesztgetett valami, mint nálunk), és örömteli, hogy a katalán főcsapat, a Barcelona vezetősége egyértelműen a spanyol ligában maradás mellett döntött. Ma Girona–Madrid meccs lesz, Girona az a katalán város, ahol a királyt pár napja nemkívánatos személynek nyilvánították. Biztosan lesznek transzparensek meg Madrid-ellenes füttykoncert, de 90%-ig biztos vagyok benne, hogy nagyjából ennyiben ki is fog merülni a csata.
  Karácsony előtt pár nappal lesz majd a Madrid–Barcelona meccs, és egészen biztosra veszem, hogy abból sem lesz egy második Dinamo Zagreb–Crvena Zvezda (horvát–szerb) ütközet.
 9. 14
  Kovacs
  2017. október 29., 13:42
  Igen, cinikus és meggondolatlan "ugrálásoknak" tartom az unión belül ezeket a "történelmi hagyományokat" ébresztgető villongásokat. De lehet ezt másképp is nézni, mint a magyar miniszterelnök: x-mentes övezetekkel ellátott steril "Etnikumniákat" ! Katalóniát Katalóniának!
 10. 13
  Kovacs
  2017. október 29., 13:34
  5: Igen, így is lehet nézni, mivel Hamburgban nagyon erőszakosan lépett fel a rendőrség, izgatottan várjuk, hogy Hamburg is kikiáltsa a független "Hamburgert".
  Komolyra váltva: A spanyol rendőrség elvetette a sulykot. (annak idején azt írtam, hogy sajnos Rajoy nem Havel, aki elengedte volna őket...)
  Tételezzük föl, hogy szépen szavaznak, a spanyol kormány megköszöni "ezirányú törekvéseiket" és minden marad a régiben, addig amíg a spanyol alkotmány megengedi hivatalosan az "elszakadásokat".
  Nem így történt.


Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...