A leváltott katalán elnök nem hagyja annyiban, jöhet a demokratikus ellenállás

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 28., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Továbbra is forró a helyzet Spanyolországban.

„Demokratikus ellenállásra” szólított fel Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján. „Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki Puigdemont, hozzátéve, hogy a Katalóniában bejelentett spanyol kormányzati döntések ellentétesek az állampolgárok szavazóurnáknál kinyilvánított akaratával.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Fotó: Manu Fernandez/MTI/AP

A katalán politikus előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot. „Világos számunkra, hogy az elért eredmények megvédésének legjobb módja a demokratikus ellenállás a 155-ös cikk alkalmazásával szemben” – fogalmazott, és türelemre, kitartásra, erőszakmentességre, a béke megőrzésére szólított fel.

Kérte, hogy tartsák tiszteletben azoknak a katalánoknak a tiltakozásait, akik nem értenek egyet a katalán parlament „többségének döntésével”.

Elindult a tisztogatás

Közben Madridban a spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét. A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a spanyol kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.

Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint várhatóan mintegy 150 magas beosztású katalán kormányzati tisztségviselő menesztését vonja maga után a spanyol kormány intézkedéssorozata.

Ezt kicsit benézték a katalánok: az európai államok nem állnak melléjük

Respublika van, csak éppen támogatás nincs. Több európai állam támogatásáról biztosította pénteken a spanyol kormányt, amely arra készül, hogy az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva menessze a barcelonai kormányt, és átvegye a közvetlen irányítást Katalóniában. Miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, az Európai Unió több vezetője is sietett leszögezni, hogy kizárólag Spanyolországot tekintik tárgyalópartnerüknek – írja az MTI.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 28., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2017. október 28., szombat 20:27
  Kovacs: demokratikusan

  Fontos adalék vagy szempont vagy nem tudom, mi, hogy a függetlenségpárti katalánok eddig egyáltalán nem voltak erőszakosak, és nem voltak, nincsenek terrorszervezeteik, mint a baszkoknak vagy a korzikaiaknak.
 2. 1
  Kovacs
  2017. október 28., szombat 19:39
  "Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt"
  Igen, de nem ezt a kérdést tette föl a parlamentben szavazásra ez a nagy okos Puigdemont.
  Katalán kormány: demokratikusan ellenállok.
  Spanyol kormány: demokratikusan reagálok.
  És akkor most "demokratikusan" nézelődünk. Mint a moziban.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs