A V4 megújításában reménykedik a lengyel miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Külpol

Mateusz Morawiecki pénteken Varsóban találkozott Petr Pavel cseh elnökkel.

A visegrádi országcsoporton (V4) belüli együttműködés megújulására fejezte ki reményét Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken Varsóban, Petr Pavel cseh elnökkel tartott találkozójának elején nyilatkozva. 

Az MTI beszámolója szerint Petr Pavel kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján folytatott megbeszélést a miniszterelnökkel. Ezt megelőzően nyilatkozva Morawiecki méltatta a lengyel-cseh kapcsolatokat, és kiemelte közös fellépésüket az Európai Unión (EU) és a NATO-n belül is. A lengyel kormányfő kijelentette:

„Reménykedem a V4 megújításában is”.

A Lengyelország és Csehország mellett Szlovákia és Magyarország alkotta csoporton belül „nehéz témákról is lehet beszélni”, hiszen „cseh és más barátokkal együtt találkozunk ott, és a jövőre nézve is erősebbé válunk” – fogalmazott Morawiecki.

Pavel úgy vélte, a regionális együttműködés történetében „fordulóponthoz értünk”, nagy esély van a kelet-európai térség jelentőségének növelésére, nemcsak az ukrajna elleni háború kapcsán, hanem Ukrajna háború utáni újjáépítését, a regionális infrastrukturális fejlesztéseket illetően is. Meggyőződését fejezte ki, hogy a térség országaink fontos szerepet kell betölteniük „Ukrajna visszakerülésében az európai demokráciák térképére”.

Pavel hozzátette, közös lengyel-cseh támogatására számít Ukrajna uniós és NATO-csatlakozásában.

A megbeszélések után Morawiecki a Twitteren azt írta: a találkozó fontos volt a kétoldalú kapcsolatok, valamint a térségbeli fejlődés és biztonság szempontjából. „Együtt tekintünk a jövőbe, és szemben állunk az orosz imperializmussal” – fogalmazott a lengyel kormányfő. 

Petr Pavel hétfőn Pozsonyba látogatott, és Zuzana Čaputová szlovák elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén úgy vélte: a V4 formátuma olyan konzultációs fórum, amely egyebek között gazdasági, üzleti és kulturális eszmecserékre szolgál, de nem szorgalmazza kiemelten az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben. 

Varsói látogatása előtt, szerdán a TVP lengyel közszolgálati televíziónak adott interjúban Pavel Csehország stratégiai partnerének nevezte Lengyelországot. A Gazeta Wyborcza című lengyel napilapban csütörtökön megjelent interjúban pedig megerősítette, híve Csehország euróövezeti csatlakozásának. Azzal érvelt, hogy az euró elfogadása nem jelent szorosabb uniós integrációt Prága számára, azzal viszont jobban járna, ha részt vehetne az euróövezeti döntéshozatalban.

A cseh elnöki hivatal bejelentése szerint Pavel pénteken ellátogat a Frontex uniós határvédelmi ügynökség varsói székhelyére is, majd a délkelet-lengyelországi Rzeszówban működő, az ukrajnai szállítmányok kezelését végző lengyel-amerikai logisztikai bázisra is.

(Címlapképünkön: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) fogadja Petr Pavel cseh államfőt a varsói kancellárián 2023. március 17-én. Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk