Andrej Babis elindulhat a jövő évi elnökválasztáson

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 20.

Külpol

A bukott miniszterelnök ezt nem zárja ki, de most mással van elfoglalva. 

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő nem zárja ki, hogy elindul a következő, 2023 januárjában esedékes elnökválasztáson.

A tisztségéből rövidesen távozó miniszterelnök egy a Facebookon megjelent kérdésre válaszolva indulását a szükséges számú támogatói aláírás összegyűjtésétől tette függővé. Babis ugyanakkor leszögezte, hogy jelenleg mással van elfoglalva, az esetleges elnökjelöltséggel nem foglalkozik.

"Nagyon sokan kérdezik ezt most tőlem – válaszolta Babis a Facebook profilján feltett kérdésre. – Eszembe jutott, mi lenne, ha az emberek összegyűjtenének megfelelő számú aláírást. De nem akarok előreszaladni, ez most számomra valóban nem téma." Hozzátette: jelenleg a Covid-19 elleni küzdelemmel, illetve az általa vezetett ANO mozgalom ellenzékbe vonulásával van elfoglalva.

Amennyiben Andrej Babis valóban indulna az elnökválasztáson, valószínűleg nem lenne szüksége támogatói aláírásokra. A hatályos szabályok szerint  a jelölt regisztrálásához legfeljebb 20 képviselő, esetleg 10 szenátor, vagy 50 ezer lakossági támogatói aláírás szükséges. Az ANO mozgalomnak 72 képviselője van az alsóházban, így a szükséges támogatók megszerzése Babis számára nem lehetne probléma.

"Az elnök (Milos Zeman) szeretné, ha indulnék" – mondta Babis a héten a Blesk című bulvárlap érdeklődésére válaszolva. Erről az ANO-nak kell döntenie – jegyezte meg. Megerősítette, hogy a mozgalom saját jelöltet akar indítani a 2023. januári megmérettetésen.

Milos Zeman jelenlegi államfő második ötéves megbízatási időszaka 2023 márciusában jár le, s az alkotmány szerint harmadszor már nem indulhat a választáson.

A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint Andrej Babison kívül az elnöki posztért indulni szeretne egyebek között Petr Pavel, a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke, Danuse Nerudová, a brünni Mendel Egyetem rektora, illetve Pavel Fischer független szenátor is. A jelölteknek hivatalosan 66 nappal a választás előtt kell bejegyeztetniük magukat.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk