Az amerikai nagykövet egyre pesszimistább a CEU jövőjével kapcsolatban
AMB_CEU_06282018-1.jpg

Az amerikai nagykövet egyre pesszimistább a CEU jövőjével kapcsolatban

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. október 11.

Külpol

Diplomatához képest meglehetősen határozott üzenetet fogalmazott meg Cornstein. A kormány még mindig lebegteti, maradhat-e a CEU, a határidő egyre közelebb, és egyre több az aggasztó jel is.

A CEU-n tartott előadást David B. Cornstein amerikai nagykövet, ahol természetesen megkerülhetetlen téma volt a Soros György alapította egyetem jövője.

A nagykövet többször is elmondta, hogy legfontosabb feladatának azt tartja, hogy elérje: a CEU maradhasson Budapesten. A CEU mellett elkötelezett az amerikai kormány és a szenátus is: Cornstein elmondása szerint legalább 25 szenátorral beszélt Washingtonban, mielőtt Budapestre indult volna, és az első kérdése mindenkinek az volt: mi lesz a CEU-val?

David B. Cornstein

David B. Cornstein

 

 

Ennek megfelelően nagykövetként első útja rögtön a CEU-ra vezetett, „hogy megmutassam, a CEU-ügy nem csak az amerikai elnöknek, de az amerikai embereknek is nagyon fontos”. Az egyetem sorsáról még folynak a tárgyalások a kormány és az egyetem között. Cornstein elmondta, hogy a nagykövetség közvetítésével hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és az egyetem képviselői.

Ezen a találkozón azonban Orbán Viktor nem lesz jelen, csak valaki „nagyon magas beosztású személy a miniszterelnökségről”.

Ebből már sejteni lehetett, hogy problémák lehetnek a háttérben, és erre utalt Cornstein több megjegyzése is. Míg pár héttel a Narancsnak amerikai diplomáciai források arról beszéltek, hogy Orbán Viktor már döntött és a magyar kormány napokon belül aláírhatja a CEU további működését biztosító megállapodást, addig a nagykövet szerdán már úgy fogalmazott, hogy „óvatosan optimista” az egyetem jövőjével kapcsolatban.

CEU melletti tüntetés

CEU melletti tüntetés

Fotó: Bankó Gábor

 

Azt is elmondta, hogy nagykövetsége első száz napjában messze a CEU-val foglalkozott a legtöbbet, ám a kezdeti jó hangulat és kapcsolata a magyar kormánnyal némiképp megváltozott. Pedig Orbán Viktornak semmi oka nem lenne arra, hogy ne legyen jóban az Egyesült Államokkal. Cornstein hosszan ecsetelte, hogy míg az Obama-adminisztráció szóba sem állt a magyar kormánnyal, a Trump-féle amerikai vezetés kifejezetten támogatja a magyar kormányt.

„Ha továbbra is fenn akarják tartani ezt a jó kapcsolatot, akkor ez nagyon rossz út”, fogalmazott a nagykövet. Cornstein arról is beszámolt, hogy mikor az Ovális irodában járt, ő kérte meg Trump elnököt, hogy gratuláljon telefonon Orbán Viktornak az áprilisi választási győzelemhez. A hívás másnap meg is történt – amit a kormányzati sajtó nagy büszkén közhírré is tett. A Trump-adminisztráció már sokat tett a magyar kormányért,

„most pedig itt az ideje, hogy a magyar kormány visszaadjon valamit mindazért, amit eddig kapott”

mondta a nagykövet. Azt is elmondta, hogy akár az utolsó pillanatban is aláírhatják a megállapodást a CEU-val, de nagyon reméli, hogy erre azért hamarabb sor kerül.

Cornstein júniusban érkezett Budapestre, és azóta többször is elmondta, hogy négy alapvető célja van Budapesten. Az egyik, hogy felújítsák a magyarországi légibázisok kifutópályáit, erre az amerikai kormány ad is 55 millió dollárt. A másik egy Románia felől érkező olajvezeték létesítése az orosz energiafüggőség csökkentésére. A harmadik Ukrajnával való viszony rendezése, és Ukrajna NATO-csatlakozásának magyar támogatása.

Az első kettőről alakulásáról nincsenek hírek, Magyarország viszonya Ukrajnával pedig talán soha nem volt olyan rossz, mint most. A kisebbségeket hátrányosan érintő ukrán nyelvtörvény apropóján kirobbant diplomáciai konfliktus már odáig fajult, hogy mindkét ország kiutasított a területéről konzulátusi dolgozókat, a magyar külügy bekérette az ukrán nagykövetet és a magyar kormány rendre blokkolja, hogy meginduljon Ukrajna közeledése a NATO, illetve az EU felé.

Cornstein negyedik, és hangsúlyozottan legfontosabb célja természetesen a CEU helyzetének rendezése. Azt, hogy CEU ügye mennyire fontos Amerikának az is jelzi, hogy szeptemberben már 22 képviselő és szenátor írt levelet a nagykövetnek. Ebben arra hívták fel a figyelmét, hogy annak ellenére, hogy a CEU már minden olyan feltételt teljesített, melyet kormány működésének feltételéül előírt, a magyar kormány továbbra sem írta alá a New York állammal kötendő megállapodást az egyetem működéséről. Ez pedig tarthatatlan helyzetet eredményezett az egyetem számára.

Múlt héten Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztos is azt nyilatkozta: mélyen érdekelt abban, hogy a CEU Budapesten maradjon, és reméli, hogy az intézmény együtt tud működni a kormánnyal.

Maga a nagykövet szeptember közepén tárgyalt a CEU jövőjéről Orbán Viktorral. Ahogy fentebb már írtuk, erről a megbeszélésről olyan információk szivárogtak ki, melyek szerint Orbán beleegyezett abba, hogy a CEU maradhasson Budapesten. Azóta azonban nem történt semmilyen előrelépés az ügyben. Még úgy sem, hogy Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője a CEU-val való megállapodás aláírását várta volna Orbántól, mint engedményt: azaz ha az egyetem maradhat, akkor a Néppárt nem szavazta volna meg a Sargentini-jelentést. A magyar miniszterelnök azonban nem hajlott a kompromisszumra.

Tovább rontja a CEU esélyeit, hogy Donald Trump a minap arról írt a Twitteren, hogy az általa legfelsőbb bírónak jelölt Brett Kavanaugh elleni tüntetések mögött valójában Soros és mások állnak: ők fizetnek embereknek azért is, hogy bizonyos szenátorokat rossz színben tüntessenek fel. (Kavanaugh jelölése ellen valójában azért kezdődtek tüntetések, mert három nő is azt nyilatkozta, hogy a bíró fiatalkorában molesztálta őket.)

Trump a Rózsakertben

Trump a Rózsakertben

Fotó: Jim Lo Scalzo/MTI/EPA

 

Míg a Fideszben ezt akár úgy is értelmezhetik, hogy Trump kirohanása CEU-ra is vonatkozik, a nagykövet ezzel ellentétes véleményen van. Maga Cornstein ezzel kapcsolatban ugyanis azt mondta, hogy a CEU ügyét el kell különíteni Soros György megítélésétől. Mert igaz ugyan, hogy Soros nélkül nem lenne CEU, de a magyar származású milliárdos semmilyen módon nem szól bele az egyetem működésébe. A nagykövet szerint

Trump sem gondolja, hogy Soros politikai tevékenységének köze lenne a CEU-hoz: az amerikai elnök vonatkozó megjegyzése tehát egyáltalán nem jelenti azt, hogy elengedte volna az egyetem ügyét.

Szintén nem túl biztató jel a CEU jövőjével kapcsolatban, hogy az egyetem rektora, Michael Ignatieff pénteken körlevelet küldött az egyetem polgárainak. Ebben arról írt, hogy a CEU megkezdte az engedélyek beszerzését a Bécsbe költözéshez, ehhez pedig az anyagi erőforrások is rendelkezésre állnak.

A CEU-megállapodást december 31-ig kellene aláírni, hogy az egyetem 2019 szeptemberében is új évfolyamot indíthasson Budapesten. Ugyanakkor már október 17-én lesz egy néppárti csúcs, ahol felvetődhet a Fidesz pártcsaládból való kizárása. November 8-án tisztújító kongresszust tart az Európai Néppárt, ahol szintén téma lesz a magyar kormánypárt.

November 6-án pedig amerikai időközi kongresszusi választások lesznek, ami megmutathatja mennyire gyengültek meg a republikánusok Trump megválasztása óta. A Fideszben mindezeket az eseményeket szorosan figyelemmel követik, és ha úgy hozza érdekük ­– azaz Orbán végül mégis úgy dönt – bármikor aláírhatják a megállapodást a CEU-val, és akár egy napon belül rendeződhet az egyetem sorsa.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.