Az EB jövő hét végére dönt arról, megajánlja-e Ukrajnának az uniós tagjelölti státuszt

Külpol

De Ursula von der Leyen azt is elmondta Zelenszkijnek a mai kijevi találkozójukon, hogy pozitív döntés esetén is hosszú út áll még Ukrajna előtt az EU-csatlakozásig.

Az Európai Bizottság elnökével szombaton Kijevben találkozó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az uniós tagjelölti státusz megajánlása hazája számára történelmi pillanat lenne. Ursula von der Leyen bizottsági elnök előtte megerősítette neki azt a várakozást, hogy a bizottság a jövő hét végére dönt a státusz megajánlásáról.

"Ha az Európai Unió pozitívan állna Ukrajna pályázatához, az arra is válasz volna, hogy az európai projektnek van-e egyáltalán jövője. Az ukrán nép már nagyon sokat tett (Európában) a közös szabadság védelmében" – jelentette ki Zelenszkij.

Az ukrán elnök hálásnak mondta magát azért, hogy az EU már hat szankciócsomagot hozott az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, de szerinte egy még erősebb hetedikre is szükség van. Szerinte ebben minden olyan orosz tisztségviselőt büntetéssel kellene sújtani, aki bármilyen cselekedetével hozzájárult a háborúhoz és még nem szankcionálták, valamint most már kivétel nélkül minden orosz bankot büntetni kellene.  

A közös sajtótájékoztatón Von der Leyen elmondta, ami előzetesen várható volt, hogy

jövő péntekre döntést hoz az általa vezetett bizottság, és ismét hangsúlyozta, hogy pozitív válasz esetén is Ukrajna előtt még nagyon hosszú út áll, meg kell erősítenie a jogállami voltát, amelyhez reformok kellenek és például nehéz küzdelem a korrupció ellen.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk