Az Egyesült Államok korlátozza Magyarország részvételét a vízummentességi programjában

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 1.

Külpol

Az elektronikus utazási engedélyezési rendszeren keresztül igényelt utazási engedélyek érvényességi ideje 2 évről 1 évre csökken.  A magyar útlevéllel rendelkezők utazási engedélyének érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.  

Az Amerikai Egyesült Államok jelentősen korlátozza augusztus 1-től Magyarország részvételét a vízummentességi programjában

a 2011 és 2020 között kiállított magyar útlevelek biztonsági kockázata miatt –  írja a Politico.

A vízummentességi programban résztvevő 40 ország állampolgárai – köztük Magyarország – elektronikus igénylést követően akár 90 napig is az Egyesült Államok területén tartózkodhatnak. Ehhez csak egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszeren (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) keresztül igényelt utazási engedélyre van szükség. A magyar útlevéllel rendelkezők igénylésének jóváhagyása az eddigi 2 év helyett csak 1 évre lesz érvényes, és utazásonként újra kell igényelni.

A most bejelentett szigorítást az Egyesült Államok budapesti nagykövete így indokolta:

Százezres nagyságrendben állított ki útlevelet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként, anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben

– mondta a lapnak David Pressman.

"Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat" – közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Twitteren.

A módosítás azonnali hatályú az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint, de csak az augusztus 1-től beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti. A korábban kiadott ESTA-engedélyek továbbra is 2 évig és többszöri beutazásra érvényesek. Hogy a gyakorlatban eddig hogy nézett ki az ún. ESTA érvényessége, illetve ezentúl hogyan változik, azt a Facebookon szemlélteti a nagykövetség:

ℹ️ Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási...

Posted by US Embassy Budapest on Tuesday, August 1, 2023

Mint ismert, korábban is volt már probléma emiatt, az Egyesült Államok 2017-ben ideiglenessé tette Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Sőt, ugyanezek a biztonsági aggályok álltak annak a döntésnek a hátterében is, amely alapján a külföldön született magyarok már régebb óta nem jogosultak a vízummentességre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk