Az észt külügyminiszter szerint Orbán az ellenfél oldalán áll

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 3.

Külpol

„Amit ő csinál, az nem teszi erősebbé az Uniót” – mondta Margus Tsahkna egy interjúban.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter egy interjúban arról beszélt, az ukrajnai háború ügyében Orbán Viktor nem a nyugati országok többségéhez csatlakozott, hanem a szembenálló táborhoz – szúrta ki a 444.hu.

A külügyminiszter szerint Orbán a saját, magyarországi szavazóihoz beszél, ami távol áll attól, amiben Európában megállapodtak. Ugyan az EU politikája közvetlenül nem változott, Orbánnak sikerült több fontos döntést megakadályoznia.

„Amit ő csinál, az nem teszi erősebbé az Uniót”

– fogalmazott Margus Tsahkna, majd arra a felvetésre, hogy az EU csak korlátozottan tud fellépni a soros elnökséget ellátó Magyarországgal szemben, azt mondta, „még mindig van valami, amit tehetnek.” Mint emlékeztetett, elindult a 7. cikkely szerinti eljárás, ami egy tagállam szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti. Ezzel kapcsolatban az észt külügyminiszter egyébként nem optimista, hiszen mind a 26 másik tagállamnak bele kellene egyeznie ebbe. Mindenesetre sürgősen szeretnének olyan helyzetet teremteni, hogy 21 országgal is előrébb lessen lépni ebben a folyamatban.

A lap emlékeztetett, a külügyminiszterek informális tanácskozásán is élesen bírálták a kormányt, Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter például arról beszélt, hogy Magyarország Putyint védi az uniós találkozón. Szijjártó Péter külügyminiszternek erre annyi volt a válasza, hogy „ő az egyik legháborúpártibb politikus, rendszeresen bírálja a békepárti álláspontot, a helyzetértékelése semmilyen szempontból nem realista.”

(Címlapképünk forrása: X/Margus Tsahkna)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk