Az Európai Parlamentben vizsgálják Várhelyi Olivér hülyézését

  • narancs.hu
  • 2023. február 16.

Külpol

Nem mindenkinek volt elég a bocsánatkérés.

Az Európai Parlament (EP) elnöke felkérte a képviselő-testület illetékes szolgálatait, hogy vizsgálják meg, pontosan mi történt, amikor Várhelyi Olivér kedden egy plenáris vitában valakiket lehülyézett – tájékoztatta a Népszavát Roberta Metsola szóvivője.

Várhelyi Olivér kedden a nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatos kérdésekre válaszolt az ülésteremben, amikor az egyik felszólalás után bekapcsolva maradt a mikrofonja és hallani lehetett, amint magyarul megjegyezi a mellette helyet foglaló kabinetfőnökének:

„Hány hülye van még?”

Az erről szóló videót Rónai Sándor DK-s EP-képviselő még kedd este közzétette a közösségi médiában, ám szerda délig tartott, amíg Várhelyi reagált és sajtónyilatkozatban fejezte ki sajnálatát „a félreértés miatt”. 

Rendkívüli! Lehülyézte az európai parlamenti képviselőket Várhelyi Olivér magyar EU-biztos!

Rendkívüli! Lehülyézte az európai parlamenti képviselőket Várhelyi Olivér magyar EU-biztos. Azonnal mondjon le! Kövesd élőben és oszd meg a rendkívüli sajtótájékoztatómat! 🇭🇺🇪🇺

Posted by Rónai Sándor on Tuesday, February 14, 2023

A politikus tehát nem azért kért elnézést, amit mondott, hanem azért, mert a szavait félreértették. Szerinte egy „más témában, magyarul folytatott magánbeszélgetést a kabinetfőnökével, amelyet kiragadtak a szövegkörnyezetéből”. Bár számos EP-képviselő nem volt elégedett a magyarázattal, a magyar biztos főnöke, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök elfogadta azt, aki szóvivője útján közölte: tudomásul vette Várhelyi bocsánatkérését és magyarázatát.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy a bizottsági elnök nem tervez vizsgálatot indítani a magyar biztossal szemben. Erre még az Európai Parlament szólította fel januárban, amikor állásfoglalást fogadott el az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának tavalyi végrehajtásáról. A képviselők ebben aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Várhelyi Olivér szándékosan törekszik arra, hogy a csatlakozni szándékozó országok értékelése során háttérbe szoruljanak az uniós normák tiszteletben tartásának követelményei.

Várhelyi megszólalásával kapcsolatban a lap megkereste Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő, aki a vizsgálat kezdeményezéséről szóló indítvány szerzője volt. Mint elmondta: „A biztos magyarázata számomra egyáltalán nem meggyőző. Az egész ügy azt bizonyítja, hogy szükség van a vizsgálatra, mert ha ő így viszonyul a demokráciához, akkor hogyan várhatjuk el tőle, hogy megvédelmezi az autokratákkal szemben?”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk