Az UNICEF elítéli, hogy az amerikai hatóságok elválasztják a bevándorló gyerekeket és szülőket egymástól a mexikói határon

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jún. 19., 17:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az USA az egyetlen ország, amely, bár aláírta, de nem ratifikálta az ENSZ gyermekjogi egyezményét.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) elítéli azt a gyakorlatot, miszerint az amerikai hatóságok elválasztják az illegális bevándorlóktól gyerekeiket a Mexikóval közös határon. Az UNICEF szerint a gyerekeknek minden körülmények között családjukkal kell lenniük.

"A gyerekek, figyelmen kívül hagyva, hogy honnan jönnek, és milyen bevándorlói státusszal rendelkeznek, mindenekelőtt gyerekek. Azoknak a gyerekeknek is joguk van - mint bármelyik másik gyereknek - a védelemhez, ahhoz, hogy hozzájussanak az alapvető szolgáltatásokhoz, és családjukkal legyenek, akiknek nem volt más választásuk, mint elmenekülni otthonukból" - mondta keddi közleményében Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója.

Christophe Boulierac, az UNICEF genfi szóvivője kedden sajtótájékoztatót tartott a világszervezet svájci székhelyén. Boulierac emlékeztetett arra: az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely, bár aláírta, de nem ratifikálta az ENSZ gyermekjogi egyezményét. Arra a kérdésre viszont, hogy az UNICEF miért nincs jelen a mexikói-amerikai határ mentén, nem tudott válaszolni.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Az Egyesült Államokban napok óta élénk vitát kelt és a republikánus politikusok táborában is bírálatokat vált ki a kormányzat azon intézkedése, amelynek értelmében minden egyes, az Egyesült Államokba illegálisan belépő embert letartóztatnak, vádat emelnek ellene és a gyermekeit elválasztják tőle. Ezeket az intézkedéseket május 7-én hozták nyilvánosságra, de az igazságügyi minisztérium közlése szerint a tárca visszamenőleges hatállyal már az április elején elfogott illegális bevándorlók ellen is bűnügyi eljárást indít, miután Jeff Sessions igazságügy-miniszter "zéró toleranciát" hirdetett az illegális bevándorlással szemben.

Kirstjen Nielsen amerikai belbiztonsági miniszter egy hétfői louisianai konferencián azt mondta: "megfelelően gondoskodnak" az illegális bevándorlók gyermekeiről.

(MTI)

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jún. 19., 17:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...