Bécsi terrortámadás: 9 perc alatt semlegesítették a támadót

  • narancs.hu
  • 2020. november 3.

Külpol

Jelen állás szerint úgy tűnik, egyedül volt a merénylő.

4 halálos áldozata mellett 22 sérültje volt a hétfő esti bécsi terrortámadásnak - jelentette be kedd délutáni sajtótájékoztatóján Karl Nehammer osztrák belügyminiszter. Az első hírek a négy elhunyt mellett 17 sérültről szóltak.

Járókelőkre nyitottak tüzet Bécs belvárosában, négyen meghaltak

Négy ember meghalt, 17-en megsebesültek. Egy elkövetőt lelőttek, a rendőrség nagy erőkkel kutat a társai után. Négy ember (két férfi és két nő) meghalt és további 17-en - köztük egy rendőr - megsebesültek, miután fegyveresek lövöldözni kezdtek Bécs belvárosában hétfő este a Seitenstettengasse környékén, elsőként egy zsinagóga közelében, amelyben azonban nem voltak emberek.

Nehammer azt is mondta, a 28 éves életveszélyesen sérült rendőrt megoperálták és már stabil az állapota. Hozzátette, egy terrortámadás sem tudja megingatni a társadalom összetartását, ezzel kapcsolatban megerősítette azt is, hogy a sérült rendőrt valóban két, migrációs hátterű (sajtóbeszámolók szerint török származású) osztrák férfi vitte biztonságos helyre.

A belügyminiszter azt mondta, a támadóval szembeni rendőri akció mindössze 9 percig tartott, 20.09 perckor már lelőtték az elkövetőt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hétfő este óta 18 házkutatást tartottak, és összesen 14 embert vettek őrizetbe. A Der Standard információi szerint nem csak Bécsben, hanem az osztrák fővárostól mintegy 180 kilométerre nyugatra fekvő Linzben is őrizetbe vettek legalább egy embert, sajtóinformációk szerint egy hatóságok előtt ismert iszlamistát.

Nehammer a sajtótájékoztatón is megerősítette, hogy a lelőtt elkövetőről azóta kiderült, hogy egy 20 éves, a hatóságok előtt szintén ismert iszlamistáról volt szó, akit korábban el is ítéltek, miután Szíriába próbált szökni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

A férfit tavaly áprilisban 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, de decemberben kiengedték, a belügyminiszter szerint sikerült megtévesztenie a deradikalizációs programot.

A férfi lakásán tartott házkutatás során lőszereket találtak, és egyértelmű bizonyítékot az Iszlám Állammal való kapcsolatára.

20 éves osztrák-észak-macedóniai kettős állampolgár volt a bécsi támadó

A férfit egyszer már elítélték, mikor Szíriába próbált szökni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. 20 éves, észak-macedóniai származású volt a bécsi támadó - erősítette meg Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a korábbi sajóértesüléseket.

Nehammer megköszönte, hogy az állampolgárok a hatóságok kérésére feltöltötték az eseményekről készült videóikat egy központi oldalra, mint mondta, összesen mintegy 1 terabájtnyi, 20 ezer videót kaptak, jelenleg ezek kiértékelése zajlik, de

a videók alapján jelen állás szerint úgy tűnik, nem volt második tettes.

Hozzátette, ezt még nem lehet biztosan kijelenteni, ezért Bécsben marad a magas fokozatú készültség.