Beismerte az EU, hogy nem hittek az orosz támadásban

  • narancs.hu
  • 2022. október 11.

Külpol

Erről Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője beszélt a nagykövetek előtt.

„Nem hittük, hogy a háború bekövetkezik. El kell ismernem, hogy itt, Brüsszelben az amerikaiak azt mondták nekünk, hogy »támadni fognak, támadni fognak«, mi ezt eléggé vonakodtunk elhinni” – mondta Josep Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn az uniós nagykövetek éves konferenciáján tartott nyitóbeszédében a 444.hu szerint.

Borrel felidézte: „Nagyon jól emlékszem, amikor Tony Blinken felhívott, és azt mondta nekem, hogy »nos, a hétvégén meg fog történni«. És valóban, két nappal később, hajnali öt órakor elkezdték bombázni Kijevet. Nem hittük, hogy ez meg fog történni, és nem láttuk előre, hogy Ukrajna kész olyan hevesen és sikeresen ellenállni, ahogyan most teszik.”

Beszélt arról is, hogy az EU támogatása nélkül ez az ellenállás lehetetlen lett volna, majd arra is kitért, hogy a Tajvan körüli amerikai-kínai feszültségek is váratlanul érték őket. Szerinte az egészet Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása váltotta ki, ami háborús játékok közelébe sodorta a térséget. Valamint az élelmiszer- és energiaválság mértéke is meglepte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk