Blinken: a Hamász miatt ért véget a tűzszünet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 2.

Külpol

A terrorszervezet ugyanis megszegte a vállalt kötelezettségeit. 

Az Egyesült Államok továbbra is a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítására összpontosít az Izrael és a Hamász közötti tűszzüneti megállapodás megszűnése ellenére – idézte a Guardian Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki Dubajban vett részt a Cop28 klímakonferencián. 

Blinken hozzátette, hogy a 

Hamász miatt ért véget a tűszszünet, 

ugyanis a terrorszervezet megszegte a vállalt kötelezettségeit. 

 
 
Antony Blinken amerikai külügyminiszter érkezik a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására Brüsszelben 2023. november 28-án.
Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys
 

Az amerikai tárcavezető Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia és Bahrein külügyminiszterével, továbbá a Palesztin Hatóság képviselőivel egyeztetett a dubaji ENSZ-klímacsúcs helyszínén. Elmondta, hogy a tárgyaláson a Gázai övezet jövőjéről, a tartós béke eléréséről is szó volt.

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni, október 7-i támadása óta Blinken harmadszor tett látogatást a térségben. A Hamász fegyveresei október elején több száz túszt hurcoltak magukkal Izraelből. Azóta 110 túszt már szabadon engedtek, közülük 105-öt - többnyire nőket és kiskorúakat - a csütörtökön véget ért egyhetes tűzszünet alatt. Az izraeli hatóságok pénteki közlése szerint a Hamász és a vele együttműködő fegyveres csoportok jelenleg 137 túszt tartanak fogva.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk