Brutalitásáról hírhedté vált tábornok vezeti mostantól az orosz haderőt

  • narancs.hu
  • 2022. április 10.

Külpol

A 60 éves Alekszandr Dvornikov civileket bombáztatott Aleppóban.

Oroszország új parancsnokot nevezett ki az Ukrajna elleni háborújának felügyeletére – írja az AP hírügynökség a CNN-re hivatkozva.

Mint írják, Putyin orosz elnök az egyik legtapasztaltabb katonatisztjéhez, Alekszandr Dvornikov tábornokhoz fordult. Amerikai tisztviselők szerint a 60 éves tábornok többek között a szíriai civilekkel szembeni brutalitásáról vált hírhedté.

Ő volt ugyanis Oroszország szíriai katonai műveleteinek irányítója 2015 és 2016 között, amikor Putyin Bassár el-Aszad elnök oldalán beavatkozott a háborúba.

Aleppóban például repülőgépekkel bombáztatta a lakosságot.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a CNN-nek azt mondta, hogy „ez a tábornok csak egy újabb felelőse lesz az ukrán civilek elleni bűncselekményeknek és brutalitásnak”. Hozzátette: „Semelyik újabb tábornok kinevezése nem törölheti el azt a tényt, hogy Oroszország stratégiai kudarcot vallott Ukrajnában”.

Az AP szerint az oroszok célja Donbasz ellenőrzésének kiterjesztésére lesz, miután nem sikerült meghódítani az ukrán fővárost, Kijevet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk