Cyber hírek

  • 2002. március 14.

Külpol

Meteorit a Marsról Egy 13,7 kilogramm súlyú, a Marsról származó meteoritot találtak japán kutatók az Antarktiszon. A lelet a második legnagyobb a marsi meteoritok közül; a Siova kutatóállomástól mintegy 300 kilométerre délnyugatra fedezték fel.
A Marsról származó eddigi legnagyobb meteoritot éppen negyven éve fedezték fel, ennek tömege mintegy 18 kilogramm.

n Cyberháború Kolumbiában Miután a három éve tartó kolumbiai békefolyamat zátonyra futott, és Pastrana elnök beszüntette a tárgyalásokat az ország területének negyven százalékát ellenőrzése alatt tartó gerillaszervezettel, a polgárháború az interneten is eszkalálódni látszik: a gerillák (www.farcep. org, www.eln-voces.com) után a hadsereg is gazdagon illusztrált weboldalakkal (www.fuerzasmilitares.mil.co) állt elő, hogy maga mögé állítsa a közvéleményt, és önkénteseket toborozzon egységeibe. A dél-amerikai gerillamozgalmak a kezdetektől használják az internetet: műholdas összeköttetéseken keresztül tartják a kapcsolatot egymással és a szimpatizáns weboldalakat üzemeltető nyugati polgárjogi aktivistákkal, akik mindent megtesznek azért, hogy a többek között az USA kormánya által is terroristának, a népük által azonban többnyire szabadságharcosoknak tartott fegyveresek álláspontját is megismerje a közvélemény. Február végén Andres Pastrana kolumbiai elnök csapatokat indított a korábban a lázadóknak átengedett, Svájc nagyságú demilitarizált övezet visszafoglalására. Az offenzíva szerves részeként a hadsereg nagyszabású imázskampányba kezdett a korábban a gerillák által dominált interneten is: weboldalán közzétette annak a több száz rendőrnek és katonának a fényképét, akik a felkelőkkel folytatott harcok során estek el. Külön weboldalt szenteltek azoknak a bizonyítékoknak, amelyek arról tanúskodnak, hogy a gerillák kokaint termesztenek. A webcímeket videoklipszerű reklámokban népszerűsítik a televízión.

n Nagygenerál az űrtávcsövön Szombat hajnalban az elmúlt tizenkét évben ötödször eresztette Föld körüli pályára robotkar a Hubble-űrteleszkópot (hubble.nasa.gov), miután öt űrséta során nagytatarozást végzett rajta a Columbia űrsikló legénysége. Az egyhetes munka során a világ legértékesebb csillagászati műszere új napelemtáblákat, új energiaelosztó rendszert, új hűtőrendszert és műszereket kapott, és egy ízben több mint négyórás teljes áramtalanítást hajtottak végre rajta. A korábban rizikósnak nyilvánított nagyjavítás jelentős komplikációk nélkül zajlott le - így a Columbia félórás manőverrel öt kilométerrel magasabb pályára vontatta az újjáélesztett űrteleszkópot, amelyet az Atlanti-óceán felett 583 kilométerrel eresztett szabadon. A Hubble-hoz legközelebb 2004 decemberében látogat karbantartó misszió.

n Veszélyben a hóvirág Ausztriában mindenki csak annyi hóvirágot szedhet, amennyit két ujjával körbeér, itthon azonban védtelenek a tavasz első hírnökei. Az aluljárókban árult hóvirágok többsége természetvédelmi területről származik, ezt azonban lehetetlen bizonyítani. A WWF Magyarország (www. wwf.hu) nőnapi kampányában arra kérte a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy nyilvánítsák védetté a hóvirágot. Az önkormányzatoktól az utcai, illegális virágárusítás betiltását kérik a környezetvédők, a férfiaktól pedig azt, hogy csak termesztett, virágbolti virágot vegyenek.n Jönnek a fórumperek Egy amerikai internetezőt 450 ezer dollárra büntettek, amiért sértő megjegyzéseket tett egy informatikai vállalatra egy online fórumon - adta hírül az Index. Dan Whatley a Xybernaut vezetőségére tett alázó megjegyzéseket egy fórumon - cserébe a cég közel félmillió dollárt fog bevasalni rajta. A bírói indoklás szerint többek között azért marasztalták el, mert a "legbénább menedzsment, akiket valaha láttam" frázist és a "hazug" kifejezést használta. Az elektronikus szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation ügyvéde szerint egyre gyakoribbak a fórumokban elszabadult indulatok miatt pert indító cégek, általában gyengén szereplő vállalatok vezetői perelnek, akik el akarják hallgattatni a kritikusaikat. Ez történt tavaly egy háromgyerekes houstoni anyával is, akit többekkel közösen perelt be a "tisztességtelennek" minősített, tyúktojások rákgyógyszerré génkezelésével próbálkozó floridai Viragen biotech minivállalat. A 15 éve egyszer sem nyereséges Viragent a brókernő először elhajtotta, a per közeledtével azonban az esetleges komplikációktól tartva végül mégis elnézést kért a cégtől, ugyanazon a fórumon. Bár az utóbbi években több bírósági döntés a fórumozók szólásszabadságát igazolta, a perek egyre gyakoribbak.

n Tizenéves netfüggők Magyarországon az internetezők 6 százaléka tartozik a kórosan addikt felhasználók körébe, derül ki az ITTK (www.ittk.hu) kutatásából. A férfiak magasabb számban válaszoltak (69%), legnagyobbrészt 30 év alattiak (82%), és többségük felsőfokú végzettségű vagy felsőfokú tanulmányokat folytat (68%). Az internethasználat jellemzőit illetően 75%-nak szüksége van az internetre a munkájához, illetve a tanuláshoz, 52%-uk a munkahelyén/iskolában használja legtöbbet a világhálót, és a többség több mint két éve internetezik. A legtöbben ma már klasszikus célokra használják a netet (böngészés/információszerzés 64%, levelezés 15%), de szép számmal akadnak chatelők is (17%). A válaszolók 14%-a fordult korábban pszichológushoz valamilyen gonddal, 21%-uknak volt evéssel kapcsolatos problémája, és 19%-uknak voltak/vannak más, függőséggel kapcsolatos gondjai. A jellemző eredmények alapján a tipikus kóros internethasználó 20 év alatti férfi, az internet nem feltétlenül szükséges a munkájához vagy a tanuláshoz, otthon is internetezik, naponta 6 óránál többet tölt a világhálón.

n Tizenkétezer éves bokor Közel 12 ezer éve áll ellen a tűző napsütésnek, a forró sivatagi levegőnek és az állandóan fújó szélnek egy bokorcsoport a dél-kaliforniai Palm Springs sivatagban. Amerikai tudósok szerint a kreozot bokorfajtához (Larrea tridentata) tartozó növénycsoport a Földön jelenleg élő növények közül a legidősebb.

n Kakukkszámlálás A Brit Ornitológiai Társaság adatai szerint a hetvenes évek óta vészesen fogynak a kakukkok Angliában. A megművelt területeken élő madarak száma 20, az erdős vidékeken élő kakukkok száma pedig 60 százalékkal csökkent harminc év alatt. A madárvédők arra kérik az angol polgárokat, hogy jelentsék a társaságnak, ha kakukkot látnak vagy hallanak.

n Öngyógyító műanyag A University of California kutatói által kifejlesztett szálas szerkezetű új műanyagban melegítés hatására (kb. 120 Celsius-fokon) felbomlik a szálak közötti erős kémiai kötések mintegy egyharmada, amelyek a lehűléskor új, sűrű hálózatot alakítanak ki, így gyógyítva be a törések és repedések által keltett sérüléseket.

n Virtuális máj Az épületek tervezésében bevált grafikai programok hamarosan az élő szervezetek kijavításában is fontos szerepet kaphatnak. A Manchesteri Egyetem kutatói olyan szoftvereket terveznek, melyek segítségével az éppen operált beteg szerv háromdimenziós képét ki lehet vetíteni a műtő falára, így a sebészek el tudják dönteni, hogy miként érdemes elvégezniük a beavatkozást.

n Üstökös Az Ikeya-Zhang üstökös utoljára 340 évvel ezelőtt járt Föld-közelben. Ezekben a hetekben napnyugta után figyelhető meg a nyugati-délnyugati égen, a horizont közelében. Áprilisban átkerül a hajnali égboltra, és a Naptól egyre távolodva néhány fokkal halad el az Androméda-köd mellett.

Figyelmébe ajánljuk