Elkészültek az első pénzérmék, amiken már III. Károly arcképe van

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 30.

Külpol

Balra néz az uralkodó az érmén, és ennek oka van.

A Királyi Pénzverde bemutatta az első olyan brit érméket, amelyeken III. Károly király képe látható – írjaReuters. Első körben az 50 pennys érmén lesz látható Károly, amelyeket a következő hónapokban kezdenek el forgalomba hozni.

Az új uralkodó portréja a néhai II. Erzsébet királynővel ellentétes irányba néz. Ennek az az oka, hogy amióta a monarchia 1660-ban Oliver Cromwell 10 éves uralmát követően helyreállt, hagyomány, hogy az uralkodó az elődjével ellentétes irányba néz az érméken.

III. Károly személyesen hagyta jóvá a hivatalos portrét, amit Martin Jennings brit szobrász készített róla. A képet egy latin nyelvű felirat futja körül, amelynek fordítása: "III. Károly király, Isten kegyelméből, a hit védelmezője". "A portrét a királyról készült fénykép alapján készítettük, olyan stílusban, ahogy az évszázadok során Nagy-Britannia érméit díszítették" – nyilatkozta Jennings.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk