EUrologus: Nincs szó róla, hogy az EU szankciókkal venné rá Orbánt Ukrajna támogatására

  • narancs.hu
  • 2024. január 29.

Külpol

Az erről kiszivárgott dokumentum egy névtelen forrás szerint nem erről szólt.

Hivatalos források cáfolták a hvg.hu-melléklet EUrologusnak a Financial Times értesülését, ami szerint az EU gazdasági szankciókat készít elő Magyarországgal szemben, ha Orbán Viktor nem támogatja az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomagot. 

Az Európai Tanács egy magas beosztású tisztviselője azt mondta a lapnak, a Financial Times által hivatkozott dokumentum egy a Tanács titkársága által elkészített háttéranyag, amely a magyar gazdaság helyzetét részletezi. Ennek azonban semmi köze nincs a költségvetés-módosítási tárgyalásokhoz.

A feljegyzés nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukránoknak juttatott uniós pénzügyi csomagra (eszközre) vonatkozóan, és nem vázol semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem” – mondta a forrás, hozzátéve, hogy a dokumentum javaslata nincs összhangban a tárgyalások menetével, bár azt nem árulta el, mi ez a menet.

Az uniós állam- és kormányfők február 1-i csúcstalálkozója előtt több elképzelés is napvilágot látott arról, hogyan reagálhat az EU arra, ha Orbán Viktor ismét blokkolja Ukrajna támogatását, ezek közül volt egyik a további pénzügyi keménykedés.

Mindeközben a Reuters arról számolt be, a magyar kormány bizonyos kompromisszumokért cserébe kész tárgyalni a csomagról.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk