Ezt kicsit benézték a katalánok: az európai államok nem állnak melléjük

  • narancs.hu
  • 2017. október 27.

Külpol

Respublika van, csak éppen támogatás nincs.

Több európai állam támogatásáról biztosította pénteken a spanyol kormányt, amely arra készül, hogy az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva menessze a barcelonai kormányt, és átvegye a közvetlen irányítást Katalóniában. Miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, az Európai Unió több vezetője is sietett leszögezni, hogy kizárólag Spanyolországot tekintik tárgyalópartnerüknek – írja az MTI.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az új katalóniai fejleményekre reagálva elmondta, hogy semmi nem változik az Európai Unió számára a barcelonai parlament döntésével, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere. A Twitteren közzétett üzenetében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy részesítse előnyben az érvek erejét az erő érvével szemben.

A katalán kormány

A katalán kormány

Fotó: MTI/EPA//Jordi Bedmar Pascual

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával. Steffen Seibert német kormányszóvivő közleménye szerint a berlini vezetés aggódva szemléli, hogy a barcelonai parlament újabb alkotmánysértése miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus. Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a védett elveket. „Ezért a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot, és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett” – áll a közleményben.

Teljes támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök is a spanyol kormányfőt a katalán válság legújabb fejleményeinek tükrében. „Egyetlen tárgyalópartnerem van Spanyolországban, és az Rajoy, a miniszterelnök. Spanyolország jogállam, alkotmányos szabályokkal. A kormányfő be akarja ezeket tartatni, és ebben a tekintetben teljes támogatásomról biztosítom őt” – fejtette ki az éppen Franciaország egyik tengeren túli megyéjében, Francia Guyanán tartózkodó Macron.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki elkísérte Macront Dél-Amerikába, szintén azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne elkerülni mindenféle szakadást és törést az Európai Unión belül. „Nem örülnék egy olyan helyzetnek, amelyben mondjuk holnap 95 különböző tagországból állna az Európai Unió” – mondta Juncker.

Ünneplő tömeg a katalán parlament épülete előtt

Ünneplő tömeg a katalán parlament épülete előtt

Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

A brit kormány is elutasította a katalán tartományi parlament döntését az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozásáról. A londoni miniszterelnöki hivatal közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját. A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a katalán függetlenségről hozott döntés olyan népszavazáson alapul, amelyet a spanyol bíróságok törvénysértőnek minősítettek. „A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné” – áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának állásfoglalásában.

Sebastian Kurz, az osztrák választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője törvényellenesnek nevezte Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánítását. A kormányalakítással megbízott osztrák politikus szóvivője által ismertetett közleményben Kurz nyugalomra intett, és kiemelte a tárgyalások fontosságát, hogy enyhíthessék a feszültségeket. „A cél az, hogy a spanyol alkotmányosság keretében találjanak megoldást. Ugyanakkor világos, hogy az erőszak sosem lehet megoldás” – hangsúlyozta Kurz.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet szerinte az alkotmányos kereteken belül kell megoldani.

Figyelmébe ajánljuk