Francia választások, exit poll: Macron pártja elveszíti abszolút többségét, történelmi áttörést ér el a szélsőjobb

  • narancs.hu
  • 2022. június 19.

Külpol

Lezárták az urnákat Franciaországban, íme, az előzetes eredmények.

Az első becslések szerint a Macron mögött álló Együtt! (Ensemble!) összesen 224 képviselői helyet szerez a francia parlamentben, azaz elveszíti az abszolút többségét, hiszen így kevesebb mint 289 mandátumhoz jut, tehát nem lesz képes egyedül megszavazni a kormány törvényjavaslatait – írja a Le Monde.

A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali összefogás (NUPES) 149 mandátumot szerez, és ezzel a nemzetgyűlés fő ellenzéki erejévé válik.

A Marine Le Pen mögött álló Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) az első becslések szerint történelminek számító 89 mandátumot ér el, ami lehetővé teszi a szélsőjobboldali párt számára, hogy bizalmatlansági indítványokat nyújtson be (ehhez 56 képviselőre van szükség), és hogy az Alkotmánytanácshoz forduljon a törvényhozás ügyében (ehhez 60 képviselőre van szükség).

A jobboldalon a Köztársaságiak (Les Républicains) képviselőcsoportja 78 mandátumot szerez (ezzel 22 mandátumot veszít, eddig 100 képviselője ülhetett a parlamentben), amivel végül is elkerülte az ennél is nagyobb veszteséget, és így akár még támogató erő is lehet az elnöki tábor számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk