Horvátországi utazáshoz mégsem lesz elég a magyar védettségi igazolvány

  • narancs.hu
  • 2021. május 12.

Külpol

A plasztikkártya mellett magunkkal kell vinni az oltást igazoló, pecsétes papírt is.

Bár Szijjártó Péter május 5-én bejelentette, hogy Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek – vakcina típustól függetlenül –, szabadon közlekedhetnek a két ország között. Most azonban a konzuli szolgálat oldalán megjelent tájékoztató szerint a Horvátországba való utazáshoz a plasztikkártyán túl az orvos által adott, papíralapú oltási igazolványt is fel kell mutatni, “amelyen mindkét oltási dátum szerepel”.

A beutazás akkor lehetséges ha a második oltást követően eltelt 14 nap – áll a tájékoztatóban.

A konzuli szolgálat közlése szerint a 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik vagy felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők vagy a kísérők rendelkeznek a védettségi dokumentációval. Ugyanakkor arról nem adnak tájékoztatást, mi a helyzet a 7 év felettiekkel.

Arra is figyelmeztetik az utazókat, hogy a határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről.

A tájékoztatás szerint az érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, és ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.

Neked ajánljuk