25 nő számolt be arról, hogy az orosz katonák megerőszakolták őket Bucsában

  • narancs.hu
  • 2022. április 6.

Külpol

Az ukrán hatóságok számoltak be a nemi erőszaksorozatról. Az oroszok továbbra is mindent tagadnak.

Legalább 25 bejelentés érkezett az ukrán nemzeti segélyvonalra, miszerint orosz katonák erőszakoltak meg több 14 és 24 év közöti nőt, mindezt Ljudmilla Denisova az ukrán állampolgári jogok biztosa is megerősítette.

Kitért arra is, hogy Ukrajnának bizonyítékai vannak a népirtásra, illetve az oroszok által elkövetett katonai bűncselekményekre. Hozzátette azt is: véleménye szerint a nemi erőszak lehet az orosz hadsereg legújabb fegyvere, illetve továbbra is dokumentálnak minden ilyen vagy ehhez hasonló szörnyű bűncselekményt, ezek az esetek ugyanis nem maradhatnak következmények nélkül. Egy magas rangú ukrán tisztviselő is arról beszélt a BBC-nek, hogy az orosz katonák nőket erőszakoltak meg.

A bucsai vérengzésről kedden lapunk is részletesen beszámolt. Az orosz kormány tagadta, hogy bármiféle bűncselekményt követtek volna el a Kijevtől nem messze, északra fekvő városban.

Mindeközben Orbán Viktor a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jogászoknak kell kivizsgálniuk, valósak-e azok a fényképek, amelyek alapján kijelenthető, hogy Oroszország népirtást követett el, ahogy azt is, történt-e választási csalás, ugyanis kollégái jelezték, hogy a baloldaltól több választásra buzdító üzenetet is kaptak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.