Joe Biden azt kéri Magyarországtól és Törökországtól, hogy ne késleltessék a svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2023. április 4.

Külpol

Reméli, hogy Svédországot a lehető leghamarabb a NATO tagjaként üdvözölhetjük. 

Joe Biden amerikai elnök közleményben reagált Finnország NATO-csatlakozására, mely kedden vált hivatalossá, miután a magyar és török parlament is jóváhagyta az ország csatlakozási kérelmét. 

Finnország és Svédország közösen kérte a felvételét az euroatlanti katonai szövetségbe még májusban, a hivatalos társulási szerződés már júliusban aláírtak. Azonban a svédek NATO-csatlakozását Magyarország és Törökország nem hagyta eddig jóvá. 

Az amerikai elnök azt kéri közleményben Törökoszágtól és Magyarországtól, hogy ne késleltesse tovább a svédek csatlakozását.

Reméli, hogy Svédországot is a lehető leghamarabb a NATO tagjaként üdvözölhetjük, és bátorítja Törökországot, valamint Magyarországot, hogy késedelem nélkül folytassa le a ratifikációs folyamatot. 

 
Joe Biden amerikai elnök az általa kezdeményezett, videokonferencia keretében megrendezett demokrácia-csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház kertjében álló Eisenhower kormányzati irodaházban lévő South Court előadóteremben 2023. március 29-én.
Fotó: /Yuri Gripas / MTI/EPA/Abaca Press pool
 

Mint ismert, a kormánypártok hónapok óta halogatják a svéd NATO-csatlakozást. A döntésüket megelőzően egy Hende Csaba vezette fideszes delegáció elment a két skandináv országba tárgyalni. A finnek kérelmét jóváhagyta már az Országyűlés, de a svédekéről nem tudni, mikor döntenek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!