Kannibál a magyar álláspont az ukrán elnök tanácsadója szerint

  • narancs.hu
  • 2022. június 6.

Külpol

Kövér László nyilatkozatára reagált.

„Aki segítségre szorul, az kérni szokott, udvariasan. Akár persze konokul, kitartóan, de mindig csak kérni, sohasem követelőzni, és aztán végképp sem fenyegetőzni. Fenyegetőzni az ember általában az ellenségeivel szemben szokott, azokkal szemben, akiket barátul akar megnyerni, ritkán [tesz ilyet]. Tehát itt van egy ilyen személyes, pszichés probléma, amivel nem tudok én a magam részéről mit kezdeni” – nyilatkozta szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Hír tv-nek. 

A magyar politikus azt is mondta, amióta figyeli a világpolitikát, nem tapasztalta, hogy egy segítségre szoruló ország vezetője olyan hangot ütött volna meg bárkivel szemben, mint amilyet Zelenszkij megenged magának, nem csak Magyarországgal, hanem a német kancellárral szemben is. 

A szombati nyilatkozatra – a 444.hu vette észre – a Twitteren reagált az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak.

Azt írja, „az európai család »egyetlen« problémás országa, Kövér László úr, Magyarország, amely megakadályoz bármilyen reakciót Oroszország rémtetteire Ukrajnában. A hivatalos Budapest ne kérkedjen kannibál álláspontjával. Az ilyen kijelentések(et) nem díjazza a történelem. De a kéziratok nem égnek el. Az orosz hóhérok ölnek, erőszakolnak és városokat pusztítanak el. Zelenszkij elnök a népéért küzd. Európa pedig segít és adja a lőszereket.

Magyarország szándékosan olaj mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit. Szégyen.”

Az elnöki tanácsadó utalt Magyarország álláspontjára az Európai Unió Oroszországot sújtó szankcióinak ügyében.

Kövér László nyilatkozatára korábban reagált az ukrán külügyminisztérium, azzal, hogy szeretne tájékozódni a magyar házelnök mentális állapotáról. Az ukrán elnöki hivatal is megszólalt: „sok mondanivalója van annak, aki bűnös. A szamarat a füléről, a bolondot a beszédéről ismered fel. Hosszú beszéd, rövid ész” – ezt írta Andrij Szibiha, a kijevi elnöki hivatal helyettes vezetője. 

Kövér Lászlónak teljesen igaza van – írta a Facebookon hétfőn délelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.  A magyar diplomácia vezetője szerint „miközben Magyarországon az elmúlt hónapokban több tízezer ember dolgozott azért, hogy segítséget nyújtsunk a háború sújtotta Ukrajnának és az ukrán embereknek, addig az ukrán politikusok folyamatosan elfogadhatatlan hangnemben beszélnek Magyarországról, provokálnak minket, hazugságokat állítanak és próbálnak minket befeketíteni. A köszönet hangján egyszer sem szóltak.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk