Kiengedték a kórházból Navalnijt

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 23.

Külpol

A felépülés reményével kecsegtet a megmérgezett orosz ellenzéki politikus állapota.

Szerdán kiengedték a berlini Charité kórházból Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit súlyos mérgezés után szállítottak Németországba augusztus 22-én.

Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. A politikus összesen 32 napot töltött a Charité kórházban, ebből 24-et az intenzív osztályon. Jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet, ugyanakkor egyelőre lehetetlen felmérni az esetleges hosszú távú károkat.

Navalnij nemrég még nem ismerte meg az ismerőseit, beszélni alig tudott, járni pedig egyáltalán nem. Bár állapota azóta javult, elmondta: továbbra is gyengének érzi magát, és a legalapvetőbb mozdulatok is nehézséget okoztak neki.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői azt állapították meg, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Ezt egy francia és egy svéd laboratóriumi vizsgálat is megerősítette.

Angela Merkel német kancellár egy sajtótájékoztatón arról beszélt, egyértelmű bizonyítékaik vannak a mérgezésre, ami kísérlet volt arra, hogy elhallgattassák az ellenzéki politikust. Merkel szerint ez komoly kérdéseket vet fel, amelyekre az orosz kormánynak kell válaszolnia.

Moszkva a maga részéről természetesen tagadja, hogy köze lenne Navalnij "rosszullétéhez", és az oroszok a német vizsgálatok eredményét is kétségbe vonták.

Figyelmébe ajánljuk