Kiengedték a kórházból Zemant, holnap kinevezi az új cseh kormányfőt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.11.27 16:57

Külpol

A kinevezésre valószínűleg személyes találkozó nélkül kerül sor, mert az elnök pozitív Covid-tesztet produkált. 

Milos Zeman cseh államfőt szombat délután kiengedték a prágai Központi Katonai Kórházból, ahová csütörtökön este szállították be pozitív koronavírustesztje miatt – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő megerősítette, hogy Milos Zeman vasárnap Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét kinevezi kormányfővé. Erre a hivatalos aktusra a korábbi tervek szerint pénteken került volna sor, de Zeman kórházba szállítása miatt az államfő munkaprogramját lemondták.

"Az új kormányfő kinevezésére az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartása mellett kerül sor" – szögezte le a szóvivő.

Egyelőre nem világos, hogy milyen formában valósul meg az új kormányfő kinevezése – mutat rá a cseh média. A hatályos szabályok szerint Zemannak is, mint minden fertőzött személynek, a pozitív teszt után két hétre karanténba kell vonulnia. "Nagyon rossz jelzés lenne a közvélemény felé, ha ez alól az elnök felmentést kapna" – jelentette ki Pavla Svrcinová országos tisztifőorvos. Álláspontjával Adam Vojtech egészségügyi miniszter is egyetértett egy nyilatkozatában. Mindkettőjük szerint kizárt, hogy Zeman személyesen találkozzon Fialával.

Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádióban azt mondta: az új kormányfő kinevezése személyes találkozó nélkül is lehetséges.  

Milos Zeman csak néhány órával pozitív koronavírustesztje előtt, csütörtök délelőtt hagyta el a kórházat, ahol október 10-től kezelték. Betegségének diagnózisát hivatalosan nem közölték. Pavel Pafko, az elnök egészségére felügyelő orvosi konzílium tagjának nyilatkozata szerint Milos Zemannak májzsugorodása van. 

A pozitív teszt után az elnököt visszaszállították a kórházba, elővigyázatosságból gyógyszereket is kapott, bár nem voltak tünetei és már a harmadik adag vakcinát is megkapta.

Az októberi csehországi képviselőházi választásokat a jobboldali Spolu hármaskoalíció nyerte, amely a harmadik helyen végzett PirSTAN koalícióval közösen akar kormányt alakítani. Kormányfőjelöltjük Petr Fiala. Az öt párt már aláírta a koalíciós szerződést, és Fiala ismertette Zemannal tervezett kormányának miniszterjelöltjeit.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk