Kijev polgármestere levelet írt Ferenc pápának és arra kérte, látogasson el a városba

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Külpol

Klicsko egy közös videokonferenciát is javasolt Zelenszkij elnökkel.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko levelet írt Ferenc pápának, amiben arra kérte, hogy látogasson el a városba, közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

A CNN arról ír, hogy Klicsko március 8-án írt Ferenc pápának, a levelében pedig kihangsúlyozta, hogy a pápa jelenléte Kijevben kulcsfontosságú lenne az életek megmentése érdekében és a béke felé vezető út kikövezéséhez.

Klicsko egy közös videokonferenciát is javasolt Zelenszkij elnökkel arra az esetre, ha a pápa nem tudna személyesen eljönni a látogatásra.

A Vatikán szóvivője elmondta, hogy a levelet megkapták, ám azt nem közölte, hogy a pápa Kijevbe látogat-e, vagy részt vesz-e a Klicsko által javasolt videokonferencián.

A szóvivő szerint Ferenc pápa átérzi a város és a lakosság szenvedését és közel van azokhoz, akiknek menekülniük kellett, és azokhoz, akik a város közigazgatásában dolgoznak. A pápa korábban már felajánlotta a Vatikán segítségét a háborús felek közötti béketárgyalások közvetítésben.

Ferenc pápa a háború kitörése előtti napon azt mondta, hogy "mindenki közös békéjét ismét egyéni érdekek fenyegetik", majd hozzátette, hogy nagy fájdalmat érez, mivel "az utóbbi hetek diplomáciai erőfeszítései ellenére egyre aggasztóbb helyzet körvonalazódik". Ferenc pápa akkor a "népeknek szenvedést okozó lépések" leállítását sürgette.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk