Kulturális hírek

  • 2001. június 7.

Külpol

KATTA West End City Center előtt június 29-ig látható az Octogon és az @¨© Katt - Az évezred utolsó kattintása című pályázatára érkezett munkák java. A kiállítás zárásakor a műveket "időkapszulába" helyezik, amit 2100-ban kell(ene) felbontania az utókornak.
Az egymillió forintos fődíjat a fotóamatőr Nagy Norbert Az utolsó 12 óra című képe nyerte el, az amatőr kategória első díjasa Török Ferenc: Nagyasszonyok, a második Kozák Piroska: Fény és hangulat, a harmadik Bolla Tamás: Maximum entróPIA. A civil-családi kategóriában az első Simon Gergely: A kacsa, a második Zlinszkiné Boros Etelka: Szilveszter, a harmadik Getto Tamás: A miniszterelnök látogatása Batmanéknél. Professzionális fényképész kategóriában nem hirdettek nyertest, Hajdú József Emlékkép, Lugosi Lugo László Várfok 2000-2001-05-28 és Lajti Virág Átmenet című sorozata megosztott harmadik díjat nyert.

FESZTIVÁLOK Kisvárdán még tart a Határon Túli Magyar Színházak május 30-án kezdődött kilencnapos fesztiválja: az immár 13. alkalommal megrendezett eseményen huszonnégy határon túli és három hazai társulat vesz részt.

Június 10-17. között rendezik meg Pécsett az Országos Színházi Találkozót, melynek hét nagyszínházi és tíz kamaraszínházi előadásból álló versenyprogramját Forgách András író válogatta, zsűrijét színházlátogató "civilekből" sorsolták. A programról naprakész információt ígér a www.poszt.hu.

Június 15-től 23-ig Bartók + Verdi címmel nemzetközi operafesztivált rendeznek a Miskolci Nemzeti Színházban Bartók Béla és Giuseppe Verdi műveiből, hagyományteremtő szándékkal.

A július 5-től augusztus 20-ig tartó Szegedi Szabadtéri Játékok sztárja José Cura. A világhírű tenor fellépésén kívül lesznek évfordulós események (a Louis Armstrong születésének centenáriumára rendezendő dixielandkoncert vagy a 120 éve született Bartók Bélára emlékező estek), rengeteg Evita és Szörényi Levente történelmi trilógiája (Atilla - Isten kardja; István, a király; Veled, Uram!), több menetben.

Július 27. és augusztus 5. között felsorolhatatlanul sok programot kínál a Művészetek Völgye, vagyis Öcs, Monostorapáti, Taliándörögd, Vigántpetend és természetesen Kapolcs. Részletek - más eseményekről is - a www.fesztival.hu címen.

ÜNNEPI KÖNYVHÉT 72. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet, melynek hivatalos listáján ezúttal 196 cím szerepel, közülük 52-t határon túli kiadók jelentetnek meg, de az e napokra időzített kiadványok száma ennek többszöröse. A hagyományos budapesti helyszínek, a Vörösmarty és a Liszt Ferenc tér mellé ezúttal bekerült a Ráday utca is. A könyvhéttel indul és tart egészen a 2002-es könyvhétig az Olvasás Éve rendezvénysorozat.

WAGNER NÉLKÜL A Jeruzsálemi Zenei Fesztivál szervezői az utóbbi hetek vitái nyomán elálltak attól, hogy július 7-én Daniel Barenboim vezényletével, Placido Domingo főszereplésével és a berlini Staatskapelle közreműködésével bemutassák Richard Wagner Walkürök című operáját. Helyette Schumann és Sztravinszkij műveit adják elő. "Senkinek sem lenne szabad megengedni, hogy bárki mást eltiltson Wagnertől - nyilatkozta az Argentínában született, Izraelben nevelkedett Barenboim, ugyanakkor hozzátette: - Nem akarok misszionáriusként harcolni Wagnerért Izraelben." Wagner megszólaltatásának lehetősége azért váltott ki felháborodást, mert Hitler kedvenc komponistája a zsidóságtól megtisztítandó német fajról írt. Az utóbbi évtizedekben általában botrányba fulladtak Izraelben a Wagner-művek megszólaltatására tett kísérletek.

GYÁSZ 81 éves korában meghalt Henry Katcham, a Dennis the Menace atyja: az indulásának ötvenedik évfordulóját idén márciusban ünnepelt képregénysorozatot Dennis nevű kisfia ihlette, aki kész veszedelem volt ötéves korában. Katcham rajzfilmstúdiókban, így Walt Disneynél is dolgozott, mielőtt megalkotta figuráját, aki azóta 48 ország több mint ezer újságjába talált utat, és könyv- és tévésorozat, valamint mozifilm (Dennis, a komisz) lett belőle. ´ maga The Merchant of Dennis címmel publikálta önéletrajzát.

77 éves korában elhunyt Temessy Hédi: pályafutását a Művész Színházban kezdte, tagja volt a Nemzeti és a Thália, majd a Mafilm társulatának. Számos filmben nyújtott felejthetetlen alakítást, közéjük tartozik: a Különös házasság, a Régi idők focija, a Herkulesfürdői emlék, a Mephisto, a Jób lázadása vagy legutóbb Surányi András alkotása, a Film...

86 éves korában meghalt Anthony Quinn: csaknem hatvanévi pályája során két alkalommal kapta meg a legjobb mellékszereplő Oscar-díját (Viva Zapata, A nap szerelmese), de emlékezetes alakítást nyújtott olyan filmekben is, mint például az Országúton, a Zorba, a görög, A párizsi Notre-Dame, az Arábiai Lawrence vagy a Navarone ágyúi.

HANNOVERI PAVILON 225 ezer márkás ajánlatával a hannoveri Kurth Bau GmbH nyerte el az expó magyar pavilonjának tulajdonjogára kiírt versenytárgyalást, így az a német városban marad. A világkiállítás öt hónapja alatt 3,3 millió látogatót fogadó, Vadász György tervezte faépület annyiban marad "magyar", hogy ezentúl évente kétszer egy-egy hétre magyar kereskedelemfejlesztési, beruházásösztönzési és kulturális rendezvények lesznek benne.

MELVILLE-´SBEMUTAT" A düsseldorfi Schauspielhausban első ízben került színpadra Herman Melville Bartleby, a tollnok című elbeszélése: az 1856-ban keletkezett szöveget Alexander Kubelka vitte színre.

BJÖRK AZ OPERÁBAN Szeptemberben esedékes, Vespertine című turnéját operaházakban bonyolítja le Björk: az izlandi énekesnőnek azért van szüksége tökéletes akusztikára, mert új szerzeményeit elektromos erősítés nélkül, egy hattagú zenekarral és egy gyermekkórussal adja majd elő.

DÖRRIE AZ OPERÁBAN A berlini Staatsoper Unter den Linden színpadán Mozart Cosí fan tutte című művével debütált operarendezőként az íróként és filmrendezőként egyaránt elismert Doris Dörrie, aki az 1970-es évekbe helyezte át a cselekményt. A Daniel Barenboim vezényelte előadást nagy ovációval fogadta a közönség.

FRANCIA RAVE-JOG Paris, Lille, Lyon, Nantes és Marseille utcáin békés, Toulouse-ban erőszakos összetűzésekbe torkolló tüntetéseken tiltakoztak a fiatalok egy törvényjavaslat ellen, amely szerintük a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozva, egyfajta cenzúrát bevezetve szabályozná a szabadtéri rave-ek szervezését. Az alsóház által elfogadott és szenátusi jóváhagyás előtt álló jogszabály szerint ezután csak a helyi hatóságok engedélyével lehetne partit rendezni, a rendelet megszegőit pedig pénzbírság, elzárás és a hangberendezések elkobzása fenyegeti.

ALTERNATÍV PEDAG"GIA: KOOPERATÍV TANULÁS Spencer Kagan könyvének módszere nyomán kétszer 30 órás intenzív kurzust indít pedagógusoknak az Alternatív Pedagógia Műhely: az augusztus 17-19-i turnusra június 15-ig, a szeptember 21-23-i csoportba augusztus 30-ig lehet jelentkezni (tel.: 212-1303, cím: 1015 Bp., Franklin u. 2.).

Figyelmébe ajánljuk