Leállította a Magyarország felé Ukrajnán át történő gázszállítást a Gazprom

  • narancs.hu
  • 2021. október 1.

Külpol

Kizárják az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. Miután a héten 15 évre szóló megállapodás született az orosz és a magyar fél között.

A Gazprom orosz gázipari vállalat leállította pénteken a Magyarországnak szállított földgáz ukrajnai tranzitját, néhány nappal azt követően, hogy a magyar és az orosz fél tizenöt évre szóló megállapodást írt alá évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz megvásárlásáról az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve Ausztria felől.

Az ukrán gázszállítási rendszert üzemeltető vállalat (OGTSZU) sajtószolgálata pénteken közölte, hogy nem érkezett megrendelés a gáztranzitra, noha korábban további egy évre, 2022. szeptember 30-ig, napi 24,6 millió köbméterre kötötte le a Gazprom az ukrán gázszállítási kapacitást Magyarország irányába.

Az ukrán gázszállító vállalat emlékeztetett, hogy Ukrajna eddig Magyarországról vásárolt gázt, a szállítás azonban csak virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét. A tranzit megszűnésével ez az importlehetőség is megszűnik – írták.

Jurij Vitrenko a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője a Facebookon közzétett bejegyzésében elismerte, hogy az érvényes orosz-ukrán gáztranzit megállapodás alapján a Gazpromnak jogában állt leállítani a Magyarországra irányuló földgáz fizikai tranzitját Ukrajnán keresztül. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a Gazprom döntése azt mutatja, Oroszország fegyverként használja az energiaszállításokat.

Az ukrán külügyminiszter a magyar-orosz gázszállítási megállapodásról azt mondta, szerinte ezzel Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra, amit nem hagynak válasz nélkül. Dmitro Kuleba szerint azzal, hogy Magyarország a Gazprommal kötött megállapodást, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A gázkérdést természetesen Orbán Viktor sem hagyta válasz nélkül. A miniszterelnök azt mondta, attól veszünk gázt, akitől akarunk. Ukrajnának semmi köze a magyar-orosz gázszerződéshez

A Gazprom tavaly 8,6 milliárd köbméter földgázt exportált Magyarországra, ami az utóbbi 12 év második legnagyobb mennyiségét jelenti.

Ukrajna 2015 óta nem vásárol földgázt Oroszországtól.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk