Légtérfigyelő repülőket és rakétákat ad Svédország Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2024. május 29.

Külpol

Ez a legkomolyabb svéd segítség az orosz invázió kezdete óta.

1,2 milliárd dollár értékú katonai segélyt ad Svédország Ukrajnának, a csomag legfontosabb része a légvédelemi eszközöket jelent.

Ez a legkomolyabb svéd segítség az orosz invázió kezdete óta.

Légvédelem, tüzérségi lőszerek és páncélozott járművek teszik ki a nagyját a szerdán bejelentett (sorban a 16.) svéd támogatási csomagnak, ami svéd hangsúlyok szerint csupa "olyan eszközből áll, amelyek Ukrajna prioritási listájának élén szerepelnek".

Legerősebb tétel talán a két svéd gyártmányú SAAB ASC 890 légi korai figyelmeztető és irányító repülőgép, amelyek erősítik az ukrán légvédelmet és hasznosan egészíthetik ki a már nagyon várt F-16-osokat – az amerikai vadászgépekből kedden Belgium is felajánlott 30-at Ukrajnának. A légtérfigyelő repülők a bejövő cirkálórakétákat és drónokat, valamint szárazföldi és tengeri célpontokat képesek azonosítani.

Svédország ezen kívül AIM-120 AMRAAM föld-levegő és levegő-levegő rakétarendszert is ad az újabb csomagban, valamint a korábban a svéd hadseregből leselejtezett PBV 302 páncélozott csapatszállító járműveket, harckocsikat, 155 mm-es lőszereket és műholdas kommunikációs eszközöket adnak át – ezzel azt is vállalva, hogy ideiglenesen gyengül emiatt a svéd légvédelmi képesség.

Ezzel a katonai segélycsomaggal együtt Svédország ezidáig 3,7 milliárd euró értékben nyújtott katonai segítséget Ukrajnának, ez a hatodik legnagyobbnak számító a világon az amerikai, német, brit, dán és holland támogatás után. A svédek 2025-re és '26-ra további évi 2,1 milliárd eurós támogatásra tettek ígéretet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!