Litvánia légvédelmi rakétarendszereket ad Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2022. február 10.

Külpol

Emellett további fegyverekkel és katonai felszerelésekkel látják el Ukrajnát.

Litvánia a napokban Stinger légvédelmi rakétarendszereket szállít Ukrajnának a katonai segítségnyújtás részeként – jelentette be csütörtökön Kijevben Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, miután tárgyalt ukrán hivatali partnerével, Denisz Smihallal.

Növeljük a katonai oktatók számát Ukrajnában, és Ukrajnát további fegyverekkel és katonai felszerelésekkel látjuk el.

Tájékoztattam a miniszterelnököt, hogy hamarosan, a következő napokban, megérkeznek Ukrajnába a Stinger légvédelmi rakétarendszerek. Remélem és őszintén kívánom, hogy Ukrajnának soha ne kelljen használnia őket" – fejtette ki a litván kormányfő.

Elmondta továbbá, hogy újraindítják Litvániában a sérült ukrán katonák rehabilitációját, és még egyéb egészségügyi támogatást is nyújtanak Ukrajnának. "Ebben a hónapban a litván kormány igényfelmérő missziója megkezdi a munkáját, hogy meghatározza a legjobb gyakorlati módokat, amelyekkel támogathatjuk Ukrajnát a jövőben kétoldalúan és partnereinkkel közösen, illetve európai uniós szinten."

A Stinger amerikai gyártású, hordozható légvédelmi rakéta.  Össztömege tűzkész állapotban, az indítócsővel együtt, mintegy 15 kilogramm, ebből a rakéta indulótömege körülbelül 10 kilogramm. A szilárd hajtóanyagú rakétát infravörös célkövető juttatja célba. Öt kilométer távolságon belül, 50 és 3000 méter közötti magasságon repülő légi célok megsemmisítésére alkalmas.

Azután vált lehetővé, hogy Litvánia ilyen fegyverzetet szállítson Ukrajnának, hogy az Egyesült Államok nemrégiben engedélyezte amerikai gyártású fegyverek átadását harmadik félnek.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk