Mariupolban egynapos tűzszünetet hirdettek, holnap folytatják a béketárgyalásokat

  • narancs.hu
  • 2022. március 31.

Külpol

Az EBRD közölte a konfliktusövezeten túl is súlyos gazdasági következményei lesznek a háborúnak.

Az ukrán kormány több tucat buszt küld Mariupolba, hogy új erőfeszítéseket tegyen az orstromlott városban rekedt lakosság elszállítására és a humanitárius segélyek szállítására.

  • Oroszország egynapos tűzszünetet hirdetett a kikötővárosban, de szkeptikusak, hogy ez sikerül-e. A Reuters egyelőre arról ír, hogy a Vöröskereszt tájékoztatása szerint  az oroszok valóban engedték a humanitárius folyosó megnyitását csütörtök reggel.
  • A GCHQ brit hírszerző ügynökség vezetője szerint Oroszország súlyosan rosszul ítélte meg az ukrajnai helyzetet. Sir Jeremy Fleming azt mondta, Putyin elnök tanácsadói nem mondanak neki igazat a helyszínen kialakult helyzetről.
  • A Fehér Ház pedig szintén arról nyilatkozott, hogy értesüléseik szerint feszültségek vannak Putyin és katonai vezetése között. A brit hírszerzés emellett arról is bezsélt, hogy az orosz katonák híján vannak a fegyvernek és a harci morálnak, parancsokat tagadnak meg, szabotálják a felszerelésüket, sőt, véletlenül még a saját repülőjüket is lelőtték.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, nem hisz azon orosz ígéretnek, miszerint csökkentenék harci tevékenységüket, ugyanis szerinte újrarendezik soraikat egy donbasszi támadásra, ezért az ukrán erők újabb csatákra készülnek az ország keleti felén.
Ukrajnai h?bor?

 
 
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel megsemmisült lakóépületekről a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 29-én. 
Fotó: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
 

 

Az ukrán tárgyalóküldöttség bejelentette: Oroszország és Ukrajna pénteken folytatja a béketárgyalásokat.

  • Az ukrán fél javasolta, hogy most már az államfők találkozzanak, de Oroszország szerint ez még korai, több időre van szükség a megállapodástervezet kidolgozásához.
  • A béketárgyalásokról Zelenszkij azt mondta, hogy azon csak "szép szavak hangzanak el konkrétumok nélkül".  Videóüzenetében kijelentette: "Senkinek és semmilyen szép szavaknak nem hiszünk. Országunk minden négyzetméteréért megküzdünk, nem engedjük át."

A háború miatt továbbra is folyamatosan hagyják el az emberek Ukrajnát.

  • Az ORFK tájékoztatása szerint Magyarország területére szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 4003 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4966-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
  • A BRFK azt közölte csütörtökön , hogy az ukrajnai háború elől szerdán 1195 ember, köztük 464 gyermek érkezett Budapestre vonattal.  Hozzátették, hogy a fővárosi és vidéki szálláshelyeken 31 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön Londonban mutatta be soron kívül összeállított térségi előrejelzését. Azt közölték: az ukrajnai háborúnak a közvetlen konfliktusövezeten messze túlterjedő súlyos gazdasági hatásai lesznek, nem utolsósorban azért, mert

a háború az 1970-es évek eleje óta nem tapasztalt ellátási sokkot okozott a világgazdaságban.

(BBC, MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

  

Figyelmébe ajánljuk