"Mariupoli mintára történő megadást" ajánlott a Szeverodonyeckben körülzárt ukrán erőknek az orosz hadsereg

Külpol

Az oroszok azt ígérik: megkímélik az életüket és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője lehetetlennek nevezte, hogy az üzem területén tartózkodó civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják biztonságosan, ahogy azt az ukrán fél kérte. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat -  mint mondta - Kijev parancsára hétfőn felrobbantották.

Ehelyett az orosz tábornok azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők az Azotban tartózkodó civilek számára szerdán 8 és 20 óra között Szvatove felé nyitnak humanitárius folyosót a távozáshoz.

Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek azt tanácsolta, hogy reggel nyolckor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, amelynek fejében megkímélik az életüket és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.  

Szeverodonyeckért, a "Luhanszki Népköztársaság" egyik utolsó, még ukrán kézen lévő városának birtoklásáért májusban kezdődtek meg a harcok. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter múlt kedden jelentette be, hogy a lakónegyedek orosz ellenőrzés alá kerültek.

 Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 202 repülőgépet, 131 helikoptert, 1205 drónt, 338 légvédelmi rakétarendszert, 3548 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 521 rakéta-sorozatvetőt, 1947 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3505 darab speciális katonai járművet veszítettek.

Ukrajnai háború

 
Volnovaha, 2022. március 27. Orosz katonák a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban. 
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Konasenkov állítása szerint az ukrán hadseregnél egyre gyakoribbá váltak azok az incidensek, amelyek során nacionalista egységek hátba lövik a megadásra készülő ukrán katonákat. Elmondta, hogy a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novomhajlivkánál az ukrán 54. gépesített dandár 25. zászlóaljának több mint 30 katonája döntött a fegyverletétel mellett. Az ukránok rádión a tűz beszüntetését kérték az orosz hadseregtől és éjjel fehér zászlóval indultak el annak állásai felé egy biztonságos folyosón, ám páncélozott járműveken érkező "nacionalista" záró alakulatok kereszttüzet nyitottak a hátukba, amelynek következtében 32 ukrán katona életét vesztette.

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megyei katonai és polgári közigazgatás főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva célként nevezte meg a régió egészének "felszabadítását".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?