Meghalt Wilbur Smith

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 14.

Külpol

A dél-afrikai író 88 éves volt.

88. éves korában szombaton fokvárosi otthonában, váratlanul elhunyt Wilbur Smith dél-afrikai író – közölte az MTI az író hivatalos weboldalára hivatkozva.

Wilbur Smith 1933-ban született Zambiában, amelyet akkor Észak-Rodéziának neveztek. 18 hónapos korában elkapta a maláriát, és az orvosok azt mondták, ha túl is éli a betegséget, maradandó károsodást szenvedhet. Túlélte. Az irodalmat, a regényeket édesanyja szerettette meg vele. Viktoriánus elvek alapján nevelkedett édesapja azonban nem tartotta tisztességes foglalkozásnak az írást, arra biztatta, találjon rendes állást. Adóellenőr lett, 24 évesen nősült, hamar elvált. 

 
Forrás: wikipédia

Wilbur Smith azért szeretett bele az írásba, mert a valóság helyett elmerülhetett a történetek szereplőinek világába, ahol mindent ő irányított. Nappal hivatalnokként dolgozott, éjjel írta When the Lion Feeds  (magyarul: Amikor az oroszlán zabál) című első regényét, amely 1964-ben jelent meg, és sikeres lett. Miután a megfilmesítés jogaival is pénzt keresett, a regényírói karriert választotta.

Jó néhány bestsellerét megfilmesítették, ezek közül a legismertebb a Lángoló part.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk