Megvan Trump új alkotmánybíró-jelöltje

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 27.

Külpol

A konzervatív Amy Coney Barrett bírót jelölte a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére.

Donald Trump amerikai elnök a konzervatív Amy Coney Barrett szövetségi fellebbviteli bírót jelölte alkotmánybírónak szombaton – tájékoztat az MTI.

Az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében jelentette be a jelölést, amely megfelelt az amerikai sajtó várakozásainak.

Donald Trump "nagyszerű pillanatnak" nevezte a jelölést, és emlékeztetett arra, hogy Amy Coney Barrett a harmadik alkotmánybíró, akit elnöksége idején jelölt. Kiemelte, hogy Coney Barrett a néhai Antonin Scalia alkotmánybíró tanítványa volt, és hű ahhoz a hitvallásához, hogy a bírónak az írott törvények alapján kell döntéseket hoznia. Trump hangsúlyozta: nem lehet akadálya, hogy a szenátus megszavazza a jelöltet.

A 48 éves Amy Coney Barrett rövid beszédben köszönte meg a bizalmat. A jelölt tiszteletét fejezte ki a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró iránt, akinek a helyére jelölték őt. Leszögezte: változatlanul azt vallja, hogy egy bírónak csakis az írott törvény szerint szabad döntéseket hoznia.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje még a Fehér Ház ünnepsége alatt nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólította fel a szenátust, hogy az elnökválasztás előtt ne szavazza meg Coney Barrett jelöltségét. Coney Barrett még be sem fejezte hatperces beszédét, amikor Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője szintén nyilatkozatot adott ki. Ebben azt állította, hogy a bírónő megszavazásával az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény felszámolására szavaznának a politikusok.

Mitch McConnell, a szenátusban többségben lévő republikánusok frakcióvezetője a bejelentés után úgy nyilatkozott Coney Barett jelöléséről: Donald Trump "nem is dönthetett volna jobban". Leszögezte: a szenátus az elkövetkező hetekben szavazni is fog az alkotmánybíró-jelöltről.

Elhunyt Ruth Bader Ginsburg

Az USA legfelsőbb bíróságának tagja a női egyenjogúság és a liberális értékek fontos képviselője volt. Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg - jelentette be péntek este az Egyesült Államoka szövetségi alkotmánybírósága.

Figyelmébe ajánljuk