Miután egy nap alatt ezer új tűzgócot regisztráltak az Amazonasban, a brazil elnök égetési tilalmat rendelt el

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. augusztus 29.

Külpol

60 napig nem szabad tüzelni.

Országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Jair Bolsonaro brazil elnök - közölték kormányforrások.

Az államfő helyi idő szerint szerda este írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, amely csütörtökön jelenik meg a hivatalos közlönyben.

Az agrárgazdálkodásban alkalmazott égetést is tiltó rendelet tartalmaz bizonyos kivételeket, de ezeket a híradásokban nem részletezték.

Helyi sajtóforrások a brazil védelmi minisztérium közlésére hivatkozva azt jelentették, hogy a kormány több mint 3900 embert, több száz járművet és 18 repülőgépet - köztük két Herculest - küldött az erdőtüzek megfékezésére.

Kedden 1044 új tűzgócot regisztrált az Amazonas brazíliai részén a brazil űrkutatási hivatal. Az év eleje óta összesen mintegy 80 ezer erdőtűz volt Brazíliában, több mint a felük az Amazonas térségében.

A térség erdőtüzeiben érintett országoknak több kormány segítséget ajánlott fel. Emmanuel Macron francia elnök a G7-ek biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn bejelentette, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

Mindazonáltal Macron élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak. Ezzel szemben Donald Trump amerikai elnök keddi Twitter-bejegyzésében teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Bolsonarót.

Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetések.

Neked ajánljuk