Moszkva visszalő: brit diplomatákat fognak kiutasítani

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. márc. 16., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Gyorsan jött a reakció.

Oroszország brit diplomaták kiutasításával válaszol arra, hogy 23 orosz külszolgálati tisztségviselőnek el kell hagynia Nagy-Britanniát a Szkripal-ügy miatt – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Asztanában.

Az MTI tudósítása szerint Lavrov azt viszont nem közölte, hány brit diplomatának kell majd távoznia. Az orosz külügy bejelentésének előzménye, hogy Theresa May brit kormányfő szerdán jelentette be az orosz diplomaták kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, ami mögött a brit miniszterelnök szerint „nagy valószínűséggel” Oroszország áll.

A londoni orosz konzulátus

A londoni orosz konzulátus

Fotó: MTI

Moszkva tagadja a vádat, az állítva, hogy nem fűződött érdeke a gyilkossághoz. Az orosz diplomácia szerint London megtagadja az ügyben az együttműködést, amelyre a vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretében köteles lenne, nem bocsát rendelkezésre vizsgálható mintát a méregből, és nem engedi, hogy az orosz állampolgárságú Julija Szkripal konzuli segítséget kapjon.

Lavrov pénteken úgy vélekedett, hogy a Szkripal-féle mérgezés egy újabb „kérlelhetetlen és igazolhatatlan oroszellenes játszma”.

Alekszandr Jakovenko londoni orosz nagykövet kijelentette, hogy Oroszország a Szkripal-ügy miatt maximális nyomást fog gyakorolni Nagy-Britanniára.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. márc. 16., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    tiszapolgári
    2018. március 16., péntek 17:29
    Hidegháború 2.0

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...