NATO-bővítés: már csak a magyar és a török parlament jóváhagyása hiányzik

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Külpol

Svédország és Finnország csatlakozását a legtöbb tagország már júliusban, augusztusban jóváhagyta.

Szerepel az Országgyűlés őszi munkarendjében a Finnország és Svédország NATO-csatlakozására vonatkozó ratifikáció tárgyalása – ezt tudta meg a Telex az Országgyűlés sajtóosztályától, de azt nem, hogy pontosan mikor kerülhet napirendre ez a téma.

Svédország és Finnország eddig katonailag semleges volt. Az ukrajnai háború kitörése után arra jutottak mindkét államban, hogy a NATO segítségével szeretnék megőrizni a biztonságukat. Májusban mindkét ország kinyilvánította csatlakozási szándékát, júniusban a katonai szövetség meg is hívta Svédországot és Finnországot a tagjai közé. 

A NATO madridi csúcstalálkozója előtt jelentették be a bővítést. Mind a harminc tagországnak, így Magyarországnak is jóvá kell hagynia az újak belépését. 

A Telex emlékeztet, hogy a legtöbb tagország már júliusban, augusztusban jóváhagyta a finn és svéd csatlakozást, kedden Szlovákia is. Már csak Törökország és Magyarország döntésére van szükség. 

Törökországnak voltak fenntartásai a svéd csatlakozás ügyében, ezt tárgyalással rendezték. 

A magyar külügyminiszter már július 14-én benyújtotta a parlamentnek a finn és svéd csatlakozási kérelemről szóló javaslatokat, de erről nem tárgyalt az Országgyűlés. A nyári szünet előtti utolsó ülésen, július 19-én az Alaptörvény módosításáról és a költségvetésről döntöttek. 

Az őszi ülésszak eddig ülésein sem került szóba a csatlakozás ügye. 

A házbizottság pénteken tart ülést, akkor készítik elő a jövő heti ülések rendjét. A DK szerdán benyújtott egy határozati javaslatot, amelyben kérte a finn és svéd csatlakozás ratifikálását.

A Telex emlékeztet, hogy Oroszország nem nézi jó szemmel a NATO térnyerését, és az ukrajnai háború kitörése előtt jogi garanciákat követelt arra, hogy Ukrajna sosem lehet tagja a nyugati katonai szövetségnek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk