Navalnij hívei mostantól terroristának számítanak Oroszországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 30.

Külpol

Azok, akik tagjai a Navalnij Törzsei nevű társadalmi mozgalomnak.

Felvette a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek hivatalos nyilvántartásába a Navalnij Törzsei nevű társadalmi mozgalmat pénteken az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

A hatóság az intézkedést már azt megelőzően meghozta, hogy megszületett volna a bírósági ítélet arról, hogy a Navalnij-törzsek - a Navalnij Törzsei mozgalom tagszervezetei - szélsőséges szervezetnek minősülnek-e. A Roszfinmonitoring listáján szereplő természetes és jogi személyek egyebek között nem használhatják a bankszámlájukat. 

 Leonyid Volkov, a Navalnij-törzsek hálózatának koordinátora még csütörtökön bejelentette a mozgalom feloszlatását, miután a tevékenységét a moszkvai ügyészség felfüggesztette. Az ügyészség a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) mellett a Navalnij-törzseket is szélsőségességgel vádolja.

Az indoklás szerint az ellenzéki politikushoz közel álló szervezetek a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit szándékoznak megteremteni, tevékenységük tényleges célja pedig "a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához", egyebek között a "színes forradalmak" forgatókönyvének alkalmazásával.

 

Figyelmébe ajánljuk