Nem csorbulhat Izraelben a bíróságok hatásköre

  • narancs.hu
  • 2024. január 1.

Külpol

Nem ment át az izraeli igazságügyi reform.

Elutasította az izraeli legfelsőbb bíróság azt az igazságügyi reformcsomagot, amelyek korábban országos tüntetéseket váltottak ki a Netanjahu-kormány ellen. A törvény elvette volna a legfeljsőbb bíróság azon jogkörét, hogy felülbírálhasson kormányzati intézkedéseket. Ez a jogkör Magyarországon az Alkotmánybírósághoz tartozik - már amennyire, hazánkban ugyanis megnyirbálták az AB ezen jogköreit.

Izraelben ez nem történik meg, bár Benjamin Netanjahu kormánya igyekezett a bíróságok hatásköreit csorbítani a jogszabálycsomaggal, ezáltal pedig a testület hatalmát csökkenteni. A kormány szerint korrigálni kellene a hatalmi ágak közti egyensúlyt - nyilván a kormányzat erősítésével.

Az emberek ezt némiképp másképp gondolták. Az igazságügyi reformok ugyanis óriási tiltakozáshullámot indítottak az országban, 2023 tavaszán és nyarán hatalmas tüntetések voltak országszerte, volt olyan nap, amikor 365 ezer ember volt az utcán, csak Tel-Avivban 180 ezren vonultak fel és tiltakoztak, írja a Telex.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk