Nem engedik a tálibok az afgánokat a kabuli repülőtérre

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 24.

Külpol

Közben döntöttek az amerikaiak: kivonulnak augusztus 31-gyel az országból.

A radikális iszlamista tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a főváros, Kabul repülőterére - derült ki Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő keddi bejelentéséből, amelyet kabuli sajtótájékoztatóján tett.

"Egyetlenegy afgán állampolgárnak sem szabad (mostantól) a repülőtérhez mennie" - mondta Mudzsáhid, aki szerint "a repülőtéren összegyűlt tömegnek haza kell térnie", a tálibok szavatolják biztonságukat. A szóvivő azt mondta, nincsenek veszélyben, és arra kérte őket, térjenek vissza a normális életükhöz. "Éljünk együtt! A háború számunkra véget ért" - tette hozzá.

A szóvivő szerint csakis a külföldi állampolgárok mehetnek a repülőtérre. Mudzsáhid szerint a lépés célja, hogy megpróbáljanak véget vetni a kabuli repülőtéren kialakult káosznak.

Eddig azonban szavaival ellentétes beszámolók érkeztek az afgán fővárosból.

A közelmúltbeli afganisztáni tálib hatalomátvétel óta tízezrek próbálnak feljutni a kabuli repülőtérről induló evakuációs légi járatokra. Egyes becslések szerint már körülbelül 50 ezer külföldi és afgán állampolgár hagyta el az országot.

Közben a BBC arról ír, hogy John Kirby, a Pentagon szóvivője arról beszélt, hogy az Egyesült Államok továbbra is úgy tervezi, hogy augusztus 31-gyel kivonják a csapataikat Afganisztánból. Mint mondta, nincs változás a határidőben, az amerikai csapatok néhány nap alatt be tudják fejezni az országból való kivonulást. Jelenleg nagyjából hétezer amerikai katona van a kabuli repülőtéren.

A BBC egy hivatali forrásra hivatkozva azt írja, hogy Joe Biden is ragaszkodik az augusztus 31-i dátumhoz, tekintve a reptéren kialakult helyzetet és szem előtt tartva az amerikai katonák biztonságát.

(BBC, MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk