Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság Putyinra

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Külpol

És az orosz elnök gyermekjogi biztosára is. Ez az első alkalom, hogy Oroszország 2022-ben Ukrajna ellen indított háborúja során bárkire nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki.

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki pénteken a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – számolt be a hírről a Sky News .

A bíróság Putyint az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt tartóztattatná le.

Putyin mellett az orosz elnök gyermekjogi biztosa, Marija Alekszejevna Lvova-Belova ellen is elfogatóparancsot adott ki az ICC az ukrán gyermekek elhurcolása miatt – írja a The Guardian.

A hágai bíróság hivatalos közleményében azt írta:

alapos okkal feltételezhető, hogy Putyin büntetőjogi felelősséggel tartozik mind az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért, mind az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásáért.

Ez az első alkalom, hogy bárkire nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki az Oroszország Ukrajna ellen 2022-ben indított inváziójával kapcsolatban.

A brit lap szerint a bírák fontolóra vették, hogy titkos körözéseket adnak ki az orosz elnökre és gyermekjogi biztosára, azonban végül úgy döntöttek, hogy azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a körözést, talán meg tudják akadályozni a további bűncselekmények elkövetését. Az Ukrajnában folyú háborúval és az ott elkövetett háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekményekkel, népirtással kapcsolatban Karim Khan ügyész indított vizsgálatot. Az ügyész az elmúlt egy évben háromszor is járt Ukrajnában, útjai során felkereste a háborús bűnök helyszíneit.

Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov kedden közölte: Moszkva továbbra sem ismeri el az ICC joghatóságát. Bár Oroszország 2000-ben aláírta az ICC-ről szóló római egyezményt, de az orosz parlamentben soha nem ratifikálták azt. Sőt, 2016-ban, mindössze egy nappal azután, hogy az ICC orosz megszállásnak nevezte, hogy Oroszország annektálta a Krímet, Oroszország megvonta korábbi aláírását a római a szervezet alapító okiratában.

Az elfogatóparancs ellenére az ICC-nek semmilyen hatásköre nincs a gyanúsítottak letartóztatására, jogköreit pedig kizárólag azokban az országokban gyakorolhatja, amelyek aláírták a bíróságot létrehozó megállapodást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.