Norvégia növeli a katonai készültségi szintjét

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 31.

Külpol

"Ez évtizedek óta a legsúlyosabb biztonsági helyzet" - fogalmazott a kormányfő.

Norvégia november 1-jétől növeli a katonai készültség szintjét, hogy az ukrajnai háború miatt gyorsabban reagálhasson a biztonsági kihívásokra - jelentette be hétfőn Jonas Gahr Store norvég kormányfő.

"Ez évtizedek óta a legsúlyosabb biztonsági helyzet" - fogalmazott a kormányfő. "Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország más országokra is kiterjesztené a harci cselekményeket, de a megnövekedett feszültség miatt kitettebbek vagyunk a fenyegetésnek, a hírszerzési műveleteknek és a befolyásolási kampányoknak" - tette hozzá a norvég miniszterelnök.

Norvégia az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakciót követően kivezényelte a katonaságot a tengeri és szárazföldi energialétesítmények védelmére. Az ország az orosz földgázszállítások visszaesésével az Európai Unió legjelentősebb földgázszállítójává lépett elő; jelenleg az uniós földgázimport mintegy negyede érkezik a skandináv országból.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk