Orbán: A Fidesz elhagyja a Néppártot, ha megszavazzák az alapszabály-módosítást

  • narancs.hu
  • 2021. február 28.

Külpol

Az új szabályok lehetővé tennék a nemzeti delegációk kizárását. 

Orbán Viktor nem ért egyet a Néppárt készülő alapszabály-módosításával, amit ha szerdán elfogadnak, akkor a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot – írja a hvg.hu a kormányfő Manfred Weber frakcióvezetőnek címzett levele nyomán, ami Novák Katalin családügyi miniszter Facebook-oldalán jelent meg. 

Orbán azt írta, tavaly év végén újfajta együttműködést javasolt Webernek, ehelyett a képviselőcsoport a jelek szerint a belső szabályokat írná át, hogy megkönnyítse a fideszesek kizárását. Ez számára elfogadhatatlan, a visszamenőleges hatály pedig nem fér bele a jogállamiságba véleménye szerint. 

A kormányfő szerint az alapszabály-módosítás, amelyről pénteken döntött a Néppárt vezetése, sebtében összetákolt. A tervezet lehetővé tenné képviselőcsoportok és nemzeti delegációk kizárást és felfüggesztést. Alapvetően kétharmados többséggel lehetne ilyen drasztikus döntéseket meghozni, kivéve ha egy olyan párt tagjairól kéne dönteni, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett az EPP. Ezekben az esetekben elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége, és mint ismeretes, a Fidesz tagságát az EPP ernyőszervezete már két éve felfüggesztette. 

 

Figyelmébe ajánljuk