Orbán Viktor bejelentkezett Olaszország megmentőjének

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 29.

Külpol

„Nem szétosztani, hanem hazavinni kell a migránsokat.”

Tegnap Milánóban Orbán Viktor Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a kisebbik kormánypárt, a Liga elnökével tárgyalt, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig ritka nagy barátoknak tűntek. Noha Salvini és az olasz kormány is menekültkérdésben egyértelműen kvótapárti, ez a kis nézeteltérés cseppet sem zavarta őket. Már csak azért sem, mert az olasz belügyminiszter rövid idő alatt magáévá tette azt a retorikát és gondolkodásmódot, ami a magyar vezetést jellemzi.

„Matteo Salvini olasz belügyminiszter az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat, és ebben Magyarország támogatja. Ő az én hősöm, sorstársam is, és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani” – hízelgett Orbán, hozzátéve, hogy akik bejöttek Európába, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek. „Brüsszel szerint ez nem lehetséges, de a határvédelemről is ezt mondták” – jelentette ki, szerinte ugyanis a „hazaszállításhoz” csak akarat és politikai elszántság kell. „Nem szétosztani, hanem hazavinni kell a migránsokat” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, és azt is mondta, hogy Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez Olaszországnak.

false

 

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Persze arról nem esett szó, hogy ennek a technikai kivitelezését hogyan képzelik. A tengerre nehéz lenne kerítést emelni, és hát tengeri blokádra alkalmas hajókból sem állunk valami jól. De számít ez? Bizonyos körökben Orbán Viktort már ezért a kijelentéséért is Olaszország megmentőjeként fogják emlegetni.

Más kérdés, hogy a találkozó idején több ezren tiltakoztak Milanóban. „Az »Együtt a falak ellen« mottóval megrendezett demonstráción vezető olasz baloldali politikusok, emberi jogi szervezetek aktivistái és migránsok is részt vettek” – írja az MTI.


Figyelmébe ajánljuk