„Orbán Viktor saját magából és Magyarországból is problémát csinál másoknak”

  • narancs.hu
  • 2019. február 27.

Külpol

A svédek szerint az Európai Néppárt minden tagját aggasztja a Fidesz politikája.

Megannyi elfogadhatatlan dolgot tett a Fidesz az elmúlt években nyilatkozta Gunnar Hökmark svéd Mérsékelt Párt EP-képviselője a Klubrádiónak.

„A Néppárton belül politikai szempontból kell megvitatnunk a kérdést és le kell szögeznünk, hogy Orbán Viktor politikája nem egyeztethető össze a frakciónk értékeivel. Orbán Magyarországnak is árt. Természetesen a magyar kormánynak joga van különböző intézkedéseket megtenni – mi nem ezt vitatjuk el tőlük, ahogy azt Orbán Viktor néha állítja. De minden országnak tisztelnie kell az alapértékeinket: a jogállamiságot és a demokráciát” – mondta az EP-képviselő, aki a többi néppárti svéddel együtt még múlt pénteken, február 22-én kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből, illetve annak frakciójából.

A Néppárt egyik horvát tagja, a HSS (Horvát Parasztpárt) vezetése pedig vasárnap döntött úgy, hogy kilépnek az EPP-ből. Ennek kapcsán a párt elnökét Kreso Beljakot is megkereste a rádió, aki elmondta,

„Elfogadhatatlannak tartjuk, amit Horvátországgal tesznek. A magyar-horvát határon álló kerítés nem összeegyeztethető a kereszténység, a szolidaritás és az egyesült Európa eszméjével. Ezer évig egy ország voltunk, most pedig elektromos jelzőrendszer választ el minket. Ez szégyen.”

Egy párt kizárásához a frakció hét képviselőjének szavazatára van szükség legalább öt országból. Az EPP-nek jelenleg 217 tagja van az Európai Parlamentben, és a Gunnar Hökmark által elmondottak alapján nem kizárt, hogy a kizárásról szóló konkrét javaslatnak lenne elég támogatója. Arról, hogy pontosan hogyan lehet valakit kizárni a Néppártból, itt írtunk részletesen.

Megnéztük a Néppárt belső szabályzatát - Így repülhet a Fidesz

Hogyan zárassuk ki magunkat az Európai Néppártból? Megvannak rá a szabályok. Mióta az Orbán-kormány az adófizetők pénzéből hazugságokkal és csúsztatásokkal teli kampányt indított Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke ellen, felerősödtek azok a hangok, amelyek a Fidesz kizárását sürgetik az Európai Néppártból (EPP).

Figyelmébe ajánljuk