Román politikai botrány: az AUR elnökét kidobták a konzervatív pártok madridi találkozójáról

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Külpol

George Simion ugyanis – állítólag a Fidesz vétója miatt – meghívó nélkül próbálkozott a bejutással.

A román G4Media.ro hírportál a madridi találkozót házigazdaként lebonyolító párt, a spanyol VOX szóvivőjére hivatkozva írta meg pénteken, hogy George Simiont, a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökét a biztonsági emberek kidobták az európai konzervatív pártok múlt hétvégi madridi konferenciájáról, ahova meghívó nélkül próbált bejutni.

Az MTI beszámolója szerint a román lap megkeresésére Alonso de Mendoza, a VOX európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának egyik szóvivője cáfolta, hogy az AUR-t meghívták volna az európai jobboldali erők találkozójára, amelyen többek között Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is jelen volt. A szóvivő megerősítette: Simion hívatlanul is megpróbált bejutni a találkozóra, de ezt a biztonsági emberek megakadályozták és elvezették. Mendoza felháborítónak nevezte Simion magatartását, és az AUR elnökének azon állítását is hazugságnak minősítette, hogy aláírta volna a rendezvény zárónyilatkozatát.

A G4Media Simiont is szembesítette a VOX nyilatkozatával, aki elismerte, hogy az AUR nem kapott meghívót, amit azzal magyarázott, hogy a találkozón csak az európai parlamenti képviselettel rendelkező pártok vehettek részt. Simion tagadta, hogy kidobták volna, elmondása szerint abban a szállodában lakott, ahol a konferenciát szervezték, így alkalma volt a lengyel küldöttség és a házigazda VOX több képviselőjével megbeszélést folytatni.

Simion korábban több Twitter-bejegyzésben próbálta azt a látszatot kelteni, hogy az AUR a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal együtt (PNTCD) képviseli Romániát a madridi találkozón. Az AUR társelnöke egy Jorje Buxadéval, a VOX egyik EP-képviselőjével készült közös fotót is közzétett, és gratulált „spanyol barátjának” a kezdeményezéshez, kifejezve reményét, hogy februárban Bukarestben fognak találkozni.

A G4Media értesülései szerint Simion úgy jutott be a találkozó helyszínéül szolgáló szállodába, hogy Aurelian Pavelescu, a – Romániából valóban meghívott – PNTCD elnöke titkárának adta ki magát.

A román lap úgy tudja, Simion korábban több kísérletet is tett arra, hogy meghívassa magát a rendezvényre, a VOX azonban azt válaszolta, hogy ez csak a többi részt vevő párt beleegyezésével lehetséges, márpedig a Fidesz nem járult hozzá, hogy a magyarellenes kirohanásairól és gyűlöletszításáról elhíresült AUR részt vegyen a találkozón.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!